Suđenje za uzimanje mita: Policija od stručnog saradnika tužilaštva oduzela dvije tegle "nutele" i označene novčanice

Nebojša Tomašević
Suđenje za uzimanje mita: Policija od stručnog saradnika tužilaštva oduzela dvije tegle "nutele" i označene novčanice

BANjALUKA - Policija je tokom istrage od stručnog saradnika u Okružnom tužilaštvu Tarika Hadžibegovića, koji je optužen za uzmanje mita, oduzela dvije tegle nutele i označene novčanice.

Ovo se navodi u potvrdama o oduzetim predmetima koje je u  Okružnom sudu u Banjaluci na ročištu optuženom kao dokaze predao republički  tužilac Slobodan Ćelić.

Tako se u jednoj od njih navodi da su, od tada osumnjičenog, Hadžibegovića oduzeto dvije tegle „nutele“ od po 900 grama, kao i 100 evra i 20 KM.

Tužilac je sudu između ostalog dostavio i potvrde u kojima se navodi da je od optuženog oduzeto više novčanica u apoenima od po 100 i 50 evra sa popisanim brojevima. Osim ovoga, Republičko tužilaštvo planira da sudu preda nekokliko kompakt diskova na kojima se, između ostalog, nalaze i video snimci sačinjeni tokom istrage.

Hadžibegovića terete za uzimanje mita od 3.500 evra, ali i nekoliko namaza "nutela" kako bi „pogurao“ istragu koje su se vodile protiv osoba koje su od sina Senada Zejnića navodno iznudili novac. Senad Zejnić je osoba, od koje je, prema optužnici Hadžibegović uzeo mito, odnosno novac i „nutelu“.

Svjedok tužilaštva Nikola Bajić, protiv koga se vodila istraga zbog iznude novca, potvrdio je da ga je optuženi Hadžibegović ispitao dva puta, ali da se oni nikada  privatno nisu sastajali mimo toga.

- Protiv mene se vodila istraga za iznudu. Zejniću novac nisu uzeli zelenaši, kako tvrdi, već poreska i finasijska policija. Zajedno sa njegovim sinom koji je imao auto-plac bavio sam se prodajom automobila. Kada mu je Poreska uprava blokirala račune i oduzela vozila, među njima su bila dva moja - rekao je svjedok Bajić.

Istakao je da je sa Senadom Zejnićem u telefonskom razgovoru  pričao o tome kao i o njegovom sinu, ali da nikada nije prijetio niti čak tražio novac za auta.

-Pričali smo o njegovom sinu Elvisa koji je bio kockar, kako da mu pomognemo. Dotakli smo se i priče oko auta da vidimo šta ćemo sa  tim. Galmili smo jedan na drugog. Nikakav novac nisam tražio od njih. Sa Elvisom sam bio dobar do toga - rekao je Bajić.

Svjedok Senad Zejnić je ranije u sudnici Okružnog suda rekao da mu je optuženi Hadžibegović uzeo 3.500 evra  i "nutelu" kako bi ubrzao istragu koja se vodila protiv osoba koje su od njegovog sina iznudile veliku sumu novca.

Optužnidža

Tarika Hadžibegovića optužnica tereti za krivično djelo primanje mita. Kako se navodi u optužnici, on je više puta putem telefona razgovarao i sastajao se sa oštećenim u  predmetu istrage koju je vodio te mu  prenosio  informacije u vezi  istrage,   a zatim  tražio mito.

Navodi se da je istragu vodio od 25. marta 2021. godine do 2. novembra 2021. godine u svojstvu službenog lica, kao stručni saradnik Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci. U optužnici stoji da je on 15. oktobra od oštećenog tažio i uzeo 500 evra, a 2. novembra još 3.000 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana