Suđenje Vladimiru Sumonji i Luki Tomaševiću: Sudija priznao grešku pa izmijenio odluku

Nebojša Tomašević
Suđenje Vladimiru Sumonji i Luki Tomaševiću: Sudija priznao grešku pa izmijenio odluku

Banjaluka - Sudija Branimir Jukić prvo je donio odluku da djevojka optuženog za šverc narkotika Luke Tomaševića (26) iz Banjaluke Aleksandra Dragišić ne može da svjedoči, a potom je priznao da je pogriješio i dopustio njeno saslušanje u banjalučkom Okružnom sudu.

Zajedno sa Tomaševićem na optuženičkoj klupi je i Vladimir Sumonja (29), a obojicu ih terete da su švercovali narkotike od januara do novembra 2018. godine.

Dragišićeva, koja je svjedok tužilaštva, prije ispitivanja je istakla da je sa Tomaševićem duže godina u emotivnoj, odnosno vanbračnoj vezi, ali da ne žive zajedno. Tada joj je sudija Jukić objasnio da ne mora svjedočiti s obzirom na to da je u vanbračnoj zajednici sa optuženim. Međutim, toj njegovoj odluci usprotivio se tužilac Saša Labotić.

- Svjedok je sama rekla da ne žive zajedno. Ne možemo svaku emotivnu vezu nazvati vanbračnom zajednicom - kazao je Labotić.

Jukić je tada prekinuo suđenje kako bi razmotrio prigovor i na nastavku je saopštio da Dragišićeva ipak mora da svjedoči i da je ranija odluka bila pogrešna. Svjedok je zatim ispričala da je Luki Tomaševiću iznajmila vikendicu u ulici Franca Šuberta u Banjaluci u kojoj je pronađena droga.

- Između nas je vladalo povjerenje i dala sam mu ključeve od očeve vikendice. Bila sam tu svega tri puta, nisam nikada vidjela drogu i nisam znala šta on tu radi - rekla je Dragišićeva.

Ispričala je da poznaje Sumonju samo iz viđenja i da zna da se on s Lukom družio oko godinu dana. Svjedok tužilaštva Branko Ritan u sudu je priznao da je Sumonji dao 100 maraka za drogu i da mu je on donio paket marihuane.

- To se desilo prije godinu i po kada smo se slučajno sreli. On mi je kazao da može nabaviti jeftinije drogu. Dao sam mu 100 maraka i on je negdje otišao i donio paketić marihuane. Nije to bila prodaja već smo zajedno uzeli narkotike. S njim sam i ranije znao da uživam drogu - pojasnio je Ritan i dodao da ne poznaje optuženog Luku Tomaševića.

Uništavali drogu

Prema optužnici, Vladimir Sumonja i Luka Tomašević su od njima poznatih osoba kupovali marihuanu, spid i ekstazi i držali ih u vikendici u ulici Franca Šuberta u Banjaluci radi dalje prodaje. Oni su, nakon što ih je policija otkrila, pokušali da unište narkotike i sakriju tragove. Kada su policajci došli pred vikendicu u kojoj su bili i pozvali ih da izađu, začuli su se povici “popadaćemo”, “ne gine nam zatvor”, “bacaj prah u sudoper i puštaj vodu”. Tokom njihovog hapšenja na policajce je s krova vikendice skočio tvor. U istrazi se tvrdilo da je neko od njih bacio životinju, ali je tu dilemu nedavno na sudu razjasnio policajac koji je rekao da je tvor sam pao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana