Suđenje Mariju Ljubojeviću u Okružnom sudu u Banjaluci: Zavrzlama oko izjava svjedoka

Nebojša Tomašević
Suđenje Mariju Ljubojeviću u Okružnom sudu u Banjaluci: Zavrzlama oko izjava svjedoka

BANjALUKA - Policijski inspektori Srđan Šodolović i Mladen Guskić istakli su da su svjedoci, koje su ispitivali u okviru istrage protiv optuženog Marija Ljubojevića (42) iz Banjaluke, bili normalni i sposobni te sami došli u policiju da daju izjave.

Advokat optuženog Milica Cvijanović tvrdi da to i nije baš bilo tako i da su svjedoci bili ili u apstinencijalnoj krizi ili pod dejstvom narkotika. Ona je istakla da izgleda sudu u ovom slučaju nije bitna "materijalna", već "procesna istina" nakon što joj je sudsko vijeće, kojim je predsjedavala sudija Zorica Baroš, odbilo nekoliko pitanja.

Inspektor Šodolović saslušavao je svjedoka Dragana Maksimovića i rekao je da je on bio svjestan i normalan, te da ga ne bi saslušavao da je bio pod uticajem droge ili drugih opijata.

Advokat Cvijanovićeva ga je pitala da li je Maksimović zavisnik od droge, na što je inspektor odgovorio da mu je poznato da je taj svjedok konzumirao narkotike. Inspektor Šodolović je rekao da se sjeća saslušanja svjedoka Maksimovića i da je bilo specifično, jer je on sam nepozvan došao u policiju i rekao da želi da svjedoči.

Na pitanje advokata Cvijanovićeve, svjedok je potvrdio da je Maksimović bio u bolnici radi predoziranja, ali da ga je on saslušavao nakon toga.

Cvijanovićeva je prigovorila istakavši da se taj svjedok predozirao 17. novembra 2019. godine, a ispitivan dan kasnije te da po njenom mišljenju nije bio sposoban da svjedoči, jer je ili bio u apstinencijalnoj krizi ili pod uticajem droge. Ona je pitala svjedoka Šodolovića kako zna da taj svjedok nije bio pod uticajem droge ili u apstinenciji. Svjedok je odgovorio da je obučen za to, nakon čega je Cvijanovićeva tražila da joj objasni ponašanje osoba pod dejstvom narkotika i oni koji su u apstinencijalnoj krizi. Tada je reagovala predsjednik sudskog vijeća Zorica Baroš koja je rekla da svjedok nije stručnjak i da to može samo da kaže ljekar stručnjak. Cvijanovićeva je ponovila da ona zbog tog stiče utisak da sudu nije bitna materijalna već samo procesna istina. Inspektor Guskić, koji je saslušavao svjedoka Radovana Stankovića, kazao je da je i on sam došao u policiju i donio drogu i rekao da hoće da svjedoči.

Istakao je da je Stanković bio sposoban da da iskaz i da mu je djelovao normalno. Advokat Cvijanovićeva je prigovorila istakavši da je sam svjedok Stanković ranije u sudu izjavio da je bio pod uticajem droge kada je ispitivan, a inspektor sada tvrdi drugačije.

Ljubojevića tužilaštvo tereti za neovlaštenu proizvodnju i promet opojnih droga i omogućavanje uživanja opojnih droga. Terete ga da je od sredine 2019. do 24. septembra 2020. godine prodavao heroin i ekstazi. Heroin je u više navrata prodao po cijenama od 28 do 50 KM, a da je na ime ranijeg duga od 600 KM jednom licu dao više vrećica ekstazija. Ljubojevića terete i da je 24. septembra 2020. godine Draganu Nikoliću i R. M. u vozilu "golf 6" na putu Prijedor - Banjaluka omogućio da uživaju heroin.

Prijedlozi

Advokat Milica Cvijanović je najavila da će s obzirom na svjedočenja inspektora pozvati stručnu osobu da pojasni kako se ponašaju osobe pod narkoticima.

- Moramo da utvrdimo ko govori istinu, dileri ili inspektori. Čudno je da pojedini dileri govore od koga su nabavili drogu, otkrivaju izvore, a niko prstom da mrdne da to provjeri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana