Suđenje Daliboru Mandiću: U policiji priznao ubistvo, tvrdi da ga je ubijeni psihički zlostavljao

N. T.
Arhiva
Suđenje Daliboru Mandiću: U policiji priznao ubistvo, tvrdi da ga je ubijeni psihički zlostavljao

BANjALUKA - Dalibor Mandić (37), koji je optužen za brutalno ubistvo Ariela Bogdanovića (28) kojeg je izbo nožem, u policiji je rekao da ga je pokojnik ranije psihički maltretirao, a da je kobnog dana na ulici krenuo prema njemu ofanzivno pa ga je ubo nožem.

Izjavu optuženog pročitala je tužilac Tanja Mrđa na nastavku suđenja u banjalučkom Okružnom sudu.

Mandić je u toj izjavi rekao da je na dan ubistva nosio nož sa sobom radi sigurnosti koji je stavio u plavi ruksak.

- Tog dana sa posla sam izašao oko 17 i otišao do stana, a oko 18.30 otišao sam da džogiram ustaljenom rutom od ulice Srpskih ustanika preko Rebrovačkog mosta do Tržnog centra "Delta". Imao sam kabanicu crvene boje i ruksak na leđima. U povratku sam idući prema Rebrovačkom mostu kod Kampusa vidio Ariela koji je išao ispred mene. On se okrenuo ofanzivno i krenuo prema meni. Iz ruksaka sam izvadio nož krenuo prema njemu i ubo ga u predjelu gornjeg dijela trupa - piše u izjavi koju je Mandić dao u policiji.

On je dalje rekao da je Ariel nakon što ga je ubo, krenuo da trči, a on je krenuo za njim.

- Prešao je ulicu i došao do benzinske pumpe "Nestro petrol" gdje je pao. Tu sam ga stigao i zadao mu nekoliko udaraca nožem. Kada sam shvatio šta sam uradio, pretrčao sam do Kampusa gdje sam na parkinug stavio nož u ruksak i crvenu kabanicu. Otrčao sam prema servisu "Vidović", a  zatim do rebrovačkog groblja gdje sam bacio nož u Vrbas - rekao je Mandić u izjavi koju je dao u policiji.

Dalje je ispričao da je nakon toga otišao do Naprijedovog stadiona gdje u jedan kontejner bacio duks sive boje, a u drugi crvenu kabanicu, te se vratio kući.

Izjavio je i da se planirao da preda, ali su ga pretekli kriminalistički inspektori koji su ga uhapsili.

- Jako se kajem i nisam svjestan da li sam bio pri čistoj svijesti. Bio sam u stalnom strahu - rekao je Mandić u policiji.

On je još ispričao da je sa Bogdanovićem i ostalima u firmi "DDS Solušn" imao korektne odnose sve do jednog zajedničkog izlaska u grad.

- Od tada se stanje sve promijenilo i Ariel je pokazivao izlive bijesa prema meni. Jedne prilike on je simulirao udarac laktom u moje lice i prestravio sam se. Poslije toga nastavio je prema meni takav odnos i u tome mu se pridružio i Luka Radulović i u tandemu su me psihički zlostavljali - rekao je Mandić, između ostalog, tokom ispitivanja u policiji.

Osim te izjave, pročitana je i izjava sa ispitivanja u tužilaštvu gdje on rekao da ostaje kod svega onoga što je rekao u policiji.

Mandić je u sudnici istakao da je izjavu u policiji dao pod pritiskom i da mu nisu dali da pročita sve što je potpisao. Istakao je da nema prigovora na rad tužioca.

Čitanjem izjava optuženog, Okružno tužilaštvo je okončalo izvođenje dokaza, a odbrana je sudu dostavila zabilješke kojima se Mandić služio kada je saslušavan u sudnici kao svjedok.

Mandića terete za teško ubistvo počinjeno na svirep ili podmukao način koje počinio 2. decembra prošle godine oko 19.35 časova na Bulevaru srpske vojske. Kako se navodi u optužnici Mandić je kobne večeri, u namjeri da ga ubije, pratio Bogdanovića koji je išao iz pravca Tržnog centra „Delta planet” prema Rabrovačkom mostu. Sustigao ga je u blizini studentskog kampusa i ubo nožem u predjelu gornjeg dijela trupa nakon čega je Bogdanović ranjen počeo da bježi te je prešao kolovoz ulice Bulevar srpske vojske i pao kod benzinske pumpe. Mandić mu je pritrčao te ga nožem ubo osam puta i usmrtio, a zatim pobjegao. Ubistvo su snimile kamere obližnjeg video nadzora.

DOKAZI SUDA

Predsjednik sudskog vijeća Dragan Uletilović istakao je da će po nalogu suda biti saslušana tri svjedoka, policajci koji su uzimali izjavu od optuženog Dalibora Mandića.

- Saslušaćemo ih da idimo da  li je optuženi izjavu dao pod prisilom-rekao je sudija Uletilović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana