Suđenje Branislavu Stanivukoviću, optuženog za teško ubistvo supruge: Razlike u nalazima vode do nadvještačenja

Nebojša Tomašević
Suđenje Branislavu Stanivukoviću, optuženog za teško ubistvo supruge: Razlike u nalazima vode do nadvještačenja

BANjALUKA - Specijalisti Psihijatrijske klinike sa Sokoca uradiće neuropsihijatrijsko nadvještačenje Branislava Stanivukovića (44), optuženog da je zapalio i usmrtio vanbračnu suprugu Milicu Marinković (33).

Ovo je odlučeno nakon što je vještak odbrane psihijatar Milan Stojaković utvrdio da je optuženi krivično djelo počinio u stanju bitno smanjene uračunjivosti.

- S obzirom na to da imamo dva različita nalaza i mišljenja tužilaštva i odbrane, sud smatra da je neophodno uraditi nadvještačenje. To će obaviti Psihijatrijska klinika u Sokocu, a nalaz će obrazlagati video-linkom -rekao je predsjednik sudskog vijeća Dragan Uletilović.

Vještak tužilaštva Sanja Vukadinović Stojanović ranije je utvrdila da je Stanivuković u vrijeme činjenja krivičnog djela bio u stanju smanjene uračunljivosti do bitno, ali ne i bitno. 

Prema njenom mišljenju, optuženi ima emocionalno nestabilni poremećaj ličnosti, plahovit je, naprasit, eksplozivan, impulsivan i postoji opasnost da bi mogao da ponovi ili počini novo krivično djelo. 

Međutim, vještak odbrane psihijatar Milan Stojaković tvrdi da njegova koleginica nije uzela u obzir sve parametre i da je njen nalaz kontradiktoran. Pojasnio je da je Stanivuković u vrijeme krivičnog djela bio u stanju emocionalne razjarenosti i kod njega je postojala kulminacija afekta.

- On je osoba skromnih intelektualnih sposobnosti ispod prosjeka. Postoje više faktora koji su uticali na njegovu strukturu ličnosti. Liječio se i ranije i u različitim periodima imao razne dijagnoze, od zavisnosti od alkohola, emocionalnog poremećaj, posttraumatskog stresnog sindroma, do neuroze. Postoji i nasljedno opterećenje, jer je imao težak život - pojasnio je Stojaković.

Istakao je da ima i doprinosa žrtve, jer su se Stanivuković i Milica stalno svađali i ona ga je, kako je on izjavio, napuštala 30 do 40 puta.

- Kada se svi parametri uzmu u obzir, njegova sposobnost da shvati značaj djela i upravlja postupcima bila je bitno smanjena u vrijeme počinjenja krivičnog djela - zaključio je Stojaković.

Stanivuković je optužen da je suprugu Milicu zlostavljao od 2010. do 20. jula 2020. godine, kada je polio benzinom i zapalio naočigled njene kćerke Slađane Marinković, u Aleksandrovcu kod Laktaša. 

Navedeno je da je kobnog dana automobilom pratio Milicu i njenu kćerku na putu Mrčevci - Aleksandrovac. Kada im je prišao, izašao je iz vozila noseći flašu sa 1,5 litara benzina kojim je Milicu polio i zapalio. 

Ona je zadobila teške povrede od kojih je preminula u bolnici 3. avgusta prošle godine.

KOEFICIJENT

Psiholog Anita Đuričić, kojeg je angažovala odbrana, utvrdila je da Branislav Stanivuković ima koeficijent inteligencije 79.

- To pripada graničnoj vrijednosti i riječ je o ispodprosječnoj inteligenciji. Ovakve osobe imaju poteškoće pri uvidu u djelo koje čine, kao i u posljedice - pojasnila je Đurđevićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana