Stari dokazi na novom suđenju za Fruktonu

Nebojša Tomašević
Stari dokazi na novom suđenju za Fruktonu

Banjaluka - Bivši predsjednik Upravnog odbora i Skupštine akcionara banjalučke "Fruktone" Nedeljko Popović i nekadašnji direktor preduzeća "Interinvest Krajs" Slobodan Župljanin ponovo su se našli u sudskim klupama zbog malverzacija prilikom privatizacije pomenute fabrike.

Suđenje Popoviću i Župljaninu počelo je u Okružnom sudu Banjaluka nakon što je Vrhovni sud RS ukinuo presudu kojom su bili osuđeni na tri godine i devet mjeseci zatvora. Popović je bio osuđen na dvije godine i dva mjeseca, a Župljanin na godinu i sedam mjeseci. Na ponovljenom suđenju vijeće banjalučkog Okružnog suda kojem je predsjedavala sudija Snježana Kudrić prihvatilo je sve ranije izvedene dokaze. Odlučeno je da na sljedećem ročištu bude ponovo saslušan svjedok Milenko Popović.

U ovom slučaju potvrđena je presuda bivšem pomoćniku direktora banjalučke područne jedinice Poreske uprave RS Vitomiru Đukiću. On je sad pravosnažno osuđen na 18 mjeseci zatvora.

Prema optužnici Popović, Župljanin i osuđeni Đukić nezakonito su prodali zemljište i objekte "Fruktone" u Beogradskoj ulici u Banjaluci za 10,5 miliona maraka iako su oni bili pod hipotekom. Novcem od prodaje platili su nepostojeća i nedospjela potraživanja. S obzirom na to da je nad objektima i zemljištem bila upisana hipoteka radi naplate poreskog duga "Fruktone", prodajom su onemogućili naplatu duga u iznosu od 4,35 miliona maraka. Za taj iznos oštećen je budžet RS. Sporno zemljište je prodato tako što je Đukić kršeći zakonske propise potpisao brisanje hipoteke. Kupac nepokretnosti bilo je banjalučko preduzeće "Interinvest Krajs" čiji je direktor bio Župljanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana