Ponovo odgođeno suđenje u aferi “Korona ugovori”, jedan od optuženih operisan

Nebojša Tomašević
Foto: Dražan Pozderović

BANjALUKA - Suđenje bivšem direktoru Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislavu Zeljkoviću i ostalim optuženim u predmetu "Korona ugovori", opet je odgođeno do daljnjeg zbog zdravstvenog stanja optuženog Slavka Bojića koji je operisan u Njemačkoj.

Optuženi Bojić sudu je putem advokata poslao dopis u kome traži odgodu suđenja od pola godine zbog liječenja. Bojić je prie operacije imao tri moždana udara.

Osim Zeljkovića i Bojića optužnicom su obuhvaćeni Saša Marković, Sani Crljić i Dragan Dubravac.

Predsjednik sudskog vijeća banjalučkog Okružnog suda sudija Dragan Uletilović, kazao je da je Bojić  poslao medicinsku dokumentaciju u kojoj se navodi da je operisan u Njemačkoj i da mu je predloženo mirovanje šest nedjelja te je tražio pojašnjenje od odbrane zašto se traži odlaganje na šest mjeseci.

Branilac Aleksandar Jokić je pojasnio da se prema Njemačkom zakonu bolovanje može maksimalno odrediti šest nedjelja i da se može produžavati.

- Osim toga, sve do 15. juna mu je kod nas otvoreno bolovanje, a  odbrana će dostaviti svu dokumentaciju i neće se protiviviti medicinskom vještačenju ukoliko ima dileme o njegovom zdravtvenom stanju - rekao je Jokić.

Tužilac Sanja Tadić Stojisavljević predložila je medicinsko vještačenje optuženog kako bi se utvrdila njegova sposobnost da prati suđenje.

- Iz medicinske dokumentacije proizilazi jedno,  a iz podneska optuženog drugo. Njegovo zdravstveno stanje njegovo može da utvrdi struka, a ne mi. Treba da se utvrdi da li on može da prati suđenje i koliko dugo je potrebno da traje njegovo liječenje -  rekla je izmežu ostalog tužilac Tadić Stojisavljević.

Predsjednik sudskog vijeća Dragan Uletilović potom je odgodio suđenje, a odbrani Bojića dao je rok od osam dana da dostavi neophodnu dokumentaciju.

Suđenje u ovom predmetu  počelo je 6. februara ove godine, a u međuvremenu je saslušan tek jedan od ukupno 70 svjedoka koliko ih je najavila republički javni tužilac Sanja Tadić Stojisavljević.

Osim svjedoka najavljeno je i pet vještaka, a za saslušanje svjedoka i vještaka biće potrebna 93 časa.Tužilac je podsjetila da je to bilo vrijeme za koje su svjedoci ispitani i tokom istrage.

Osim svjedoka tužilaštvo je najavilo i preko 2.400 materijalnih dokaza protiv Zeljkovića i ostalih optuženih za milionsku zloupotrebu u postupcima javnih nabavki medicinske opreme tokom pandemije virusa korona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana