Pikula tražio ukidanje pritvora, sud rekao ne

Nebojša Tomašević
Pikula tražio ukidanje pritvora, sud rekao ne

Banjaluka - Dako Pikula (30) iz Trebinja, koji je osuđen na 15 godina zatvora zbog ubistva trebinjskog kik-boksera Marka Đerića (24), tražio je da mu bude ukinut pritvor koju mu je produžen nakon izricanja kazne.

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je taj zahtjev i žalbu Pikule na produženje pritvora ocijenio kao neosnovanu.

- On je lično pisao tu žalbu i žalio se na rješenje o produženju pritvora. Tvrdi da nije počinio djelo za koje ga terete - kazao je Pikulin advokat Milorad Ivošević.

Dodao je da pisanu presudu još nisu dobili te najavio da će na nju sigurno uložiti žalbu.

Pikulu je zbog ubistva Đerića osudio banjalučki Okružni sud krajem decembra prošle godine. Istom presudom zbog ovog zločina osuđen je i Miljan Ratković na 20 godina robije. On je označen kao direktni izvršilac ubistva.

Trećeoptuženi u ovom slučaju Radovan Andrić (20), kojem je na teret bilo stavljeno pomaganje u zločinu, oslobođen je zbog nedostatka dokaza. Prema presudi, Ratković i Pikula zločin su počinili sa direktnim umišljajem. Đerić je ubijen 24. maja prošle godine, a o tom zlodjelu Pikula i Ratković su se dogovorili između 17. i 24. maja, jer su željeli da mu se osvete zbog ranijih sukoba. Prije zločina od nepoznate osobe nabavili su automatsku pušku, a Ratković se sa Rajkom Bovanom, kome je tužilaštvo dalo imunitet od krivičnog gonjenja u zamjenu za svjedočenje, dogovorio da mu javi kada Đerić krene kući iz noćnog kluba "Merlot" gdje je radio. Bovan je tog kobnog 24. maja Ratkoviću poslao SMS poruku "Ok i ja idem kući", a to je značilo da je žrtva krenula. Ratković je nakon toga otišao u trebinjsku ulicu Miloša Obilića gdje je sačekao Đerića do 3.25 časova i usmrtio ga. Suđenje je sprovedeno u Banjaluci, jer je Pikula sin sudije trebinjskog Okružnog suda Milosava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana