Pala još jedna optužnica Republičkog tužilaštva: Nema dokaza o malverzacijama "teškim" 1,76 miliona KM

Nebojša Tomašević
Pala još jedna optužnica Republičkog tužilaštva: Nema dokaza o malverzacijama "teškim" 1,76 miliona KM

BANjALUKA - Savo Dobrijević, Risto Trivun i Biljana Grujić u banjalučkom Okružnom sudu oslobođeni su optužbi da su iz Auto kluba “Retro” u Laktašima raznim zloupotrebama i utajom poreza nezakonito izvukli 1,76 miliona maraka.

Oslobađajuća presuda je izrečena jer Sud smatra da Republičko javno tužilaštvo nije dokazalo da su optuženi počinili krivična djela koja su im stavljena na teret.

Dobrijević je bio optužen za produženo krivično djelo utaja poreza i doprinosa i pomaganje u izvršenju  zloupotrebe ovlašćenja u privredi.

Trivuna je optužnica teretila za zloupotrebu ovlašćenja u privredi, a Grujićevu za pomaganje u izvršenju tog krivičnog djela.

Prema optužnici koju je podiglo Republičko javno tužilaštvo,  Dobrijević je kao ovlašćeno lice Auto-kluba “Retro” Laktaši izbjegao plaćanje  poreza i doprinosa u ukupnom iznosu od 1,76 miliona KM.

Trivunu i  Grujićevoj je optužnicom na terete stavljeno da su se dogovorili sa Dobrijevićem da Auto-klub iskoriste za nezakonito izvlačenje sredstava iz društva.

Optužnica je Dobrijevića teretila da je od 1. januara 2010. godine do 31. decembra 2015. godine  u Aleksandrovcu, Banjaluci i drugim mjestima u Republici Srpskoj kao predsjednik i lice ovlašćeno za zastupanje Auto-kluba „Retro“ Laktaši u više navrata  izbjegao plaćanje poreza propisanih poreskim zakonodavstvom RS i doprinosa zdravstvenog i penzijskog osiguranja.

Kako se navodi, to je činio ne dajući tražene podatke o svom stečenom oporezivom prihodu i o drugim činjenicama koje su od uticaja za utvrđivanje ovakvih obaveza.

Trivun kao direktor “Sarajevo osiguranja” d.d., Filijala Banjaluka, i Grujićeva kao organizator Odsjeka knjigovodstva sa AOP i opšti poslovi i v.d. direktora filijale su, prema  optužnici, kao odgovorna lica  tokom 2013. godine u Banjaluci kršili propise o osiguranju  i pravila poslovanja u odnosu na raspolaganje, korištenje i upravljanje imovinom društva. To su, kako se navodi, činili u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi za društvo  dogovorili sa Dobrijevićem  da Auto-klub “Retro” Laktaši  iskoriste za nezakonito izvlačenje sredstava iz društva.

Ugovorili su navodno sponzorisanje kluba u iznosu od 795.000 KM, sa stvarnom namjerom da veći dio ovih sredstava klub vrati tako što će izvršiti pojedinačne uplate u  različitim iznosima na bankovne račune radnika „Sarajevo osiguranja“ i drugih lica.

Ta sredstva bila bi upotrijebljena za privlačenje klijenata filijale, davanjem nezakonitih popusta i pogodnosti prilikom zaključivanja ugovora o osiguranju od auto-odgovornosti, a da dio Dobrijević zadrži za sebe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana