Osam godina robije zbog krađe 500 KM

Nebojša Tomašević
Osam godina robije zbog krađe 500 KM

Travnik - Adnan Hodžić zvani Ado (34) i Sedin Zolota zvani Prcin (25) iz Travnika u Kantonalnom sudu u Novom Travniku osuđeni su na ukupno osam godina zatvora zbog pljačke kladionice "Zmajevi" u Travniku.

Hodžiću je sud izrekao četiri godine i šest mjeseci, a Zoloti tri godine i šest mjeseci zatvora. U izrečenu kaznu obojici je uračunato vrijeme koje su proveli u pritvoru tokom istražnog postupka u ovom slučaju. Obojica su ranije osuđivani, što im je prilikom izricanja kazni sud uzeo kao otežavajuće okolnosti.

Prema presudi, koja je objavljena na internet stranici suda, Hodžić i Zolota kladionicu su opljačkali 19. novembra 2015. godine. Navodi se da su oni tog dana u večernjim časovima došli maskirani do kladionice koja se nalazi u ulici Kulina bana u Travniku. Imali su fantomke na glavama, a po ulasku u kladionicu nožem su zaprijetili radnici Ivoni Đuran galameći na nju i tražeći novac. Nož je držao Hodžić, te je njime mahao prema radnici koja im je zbog straha predala dnevni pazar u iznosu od 487 KM. Međutim, to im nije bilo dovoljno, pa su prijeteći od Đuranove oteli i novčanik u kojem se nalazilo oko 20 maraka, lična dokumenta i bankovne kartice. Nakon toga su pobjegli u pravcu naselja Bojna u Travniku. Policija ih je istog dana otkrila i uhapsila. Hodžić i Zolota presudom su obavezani da plate troškove krivičnog postupka. Ovom prilikom od Hodžića je sud oduzeo 185 KM koje su kod njega pronađene nakon hapšenja, pa su on i Zolota obavezani da solidarno vrate još 302 marke vlasnicima kladionice "Zmajevi". Radnica kladionice, prema odluci suda, svoje ukradene stvari moraće da traži pokretanjem parničnog postupka protiv osuđenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana