Optuženi opet priznali da su tražili mito za posao u „Elektroprenosu“, sudija odbio sporazume

Nebojša Tomašević
Optuženi opet priznali da su tražili mito za posao u „Elektroprenosu“, sudija odbio sporazume

BANjALUKA – Vinko Đuragić, Želimir Rokvić i Dalibor Simić, koje terete da su od Saše R. tražili 15.000 KM kako bi ga zaposlili u „Elektroprenosu BiH“, ponovo su zaključili sporazume o priznanju krivice, ali ih je i ovaj put sudija Blagoja Dragosavljević odbio zbog neadekvatnih kazni.

Novim sporazumima bilo je predviđeno da im se izrekne po godina zatvora što je minimalna kazna za krivično djelo koje im se stavlja na teret. Osim zatvorske, u sporazumima su bile predviđene i novčane kazne i to 5.000 KM, za Đuragića, 4.000 KM za Rokvića i 3.000 KM za Simića.

Đuragić  je bio izvršni direktor u pomenutoj kompaniji i sada je u penziji, a Simić je radio kao monter. Rokvić je zaposlen u Gradskoj upravi Banjaluka. Ranijim sporazumima koje je sud odbacio bilo je predviđeno da Đuragić dobije 10 mjeseci, Rokvić devet, a Simić osam mjeseci zatvora što je ispod zakonskog minimuma.

Sudija Dragosavljević je istakao da smatra se da se ni sa kaznama u novim sporazumima ne bi postigla svrha kažnjavanja.

- Isto je obrazloženje kao i za ranije odbacivanje sporazuma. Takođe, ovakve kazne ne mogu uticati na svrhu kažnjavanja u pogledu generalne prevencije - kazao je Dragosavljević.

Nakon odbacivanja sporazuma, branilac Đuragića i Rokvića advokat Milenko Ljubojević zatražio je izuzeće sudije,  a u tome mu se pridružio i Simićev advokat.

Nakon toga suđenje je prekinuto, a odluku o zahtjevu donijeće Okružni sud u Banjaluci i zavisnosti od nje suđenje će danas biti nastavljeno ili prekinuto dok se ne izabere novi sudija ako se zahtjev odbrane prihvati.

Prema optužnici, Đuragić, Simić i Rokvić su od Saše R. iz Doboja tražili 15.000 KM kako bi mu omogućili da se zaposli kao monter u "Elektroprenosu BiH" .

Kako se navodi to se desilo krajem oktobra 20201. godine nakon što je objavljen konkurs za zapošljavanje više radnika u pomenutu kompaniju.

U optužnici stoji da se Đuragić prvo sastao sa Rokvićem preko koga je za sebe zahtijevao nagradu da bi korišćenjem svog službenog položaja posredovao u zapošljavanju prijavljenih na konkurs.

Dodato je da mu je predao spisak sa podacima kandidata, zahtijevajući za sebe 10.000 KM za kandidate sa visokom stručnom spremom i 8.000 KM za one sa srednjom stručnom spremom. Rokvićev zadatak je bio da kontaktira kandidate i pronađe one koji su voljni da plate navedeni iznos, a on je potom spisak predao Simiću, kako bi ostvario kontakt s kandidatima i od njih tražio novac. Dodaje se da su „ kako bi se ugradili“ iznos uvećali  na 13.000 i 15.000 KM zavisno od stručne spreme kako  a razliku su, u skladu s dogovorom, trebali podijeliti na "ravne časti".  Nabavili su i mobilne telefone, pa je Simić pozvao kandidata Sašu R. i predstavio se kao Željko ispred komisije i zahtijevao 15.000 KM kako bi posredovao u njegovom zapošljavanju te mu rekao da „mora da se odluči najkasnije do sutra“.

Saša R.  mu je naknadno poslao poruku: "Donio sam odluku, pristajem", pa su se sastali u jednom tržnom centru u Banjaluci. Međutim, Saša R. je sve prijavio policiji, a trojica optuženih su uhapšeni u akciji "Napon".

Tužilac

Obrazlažući kazne predviđene u novim sporazumima Republički tužilac Sanja Tadić – Stojisavljević isticala  je da smatra da su one adekvatne i da se njima može da postigne svrha.

- Kazne nisu ublažene iako je za to bilo osnova i smatramo da su adekvatne težini krivičnog djela i okolnostima pod kojima je počinjeno. One su  u skladu sa kaznenom politikom ovog suda za koruptivna djela. Radomir i Miroslav Milanović osuđeni su za isti oblik krivičnog djela na godinu, odnosno osam mjeseci zatvora - rekla je tužilac Tadić Stojisavljević te istakla da ne vidi otežavajuće okolnosti kod optuženih.

Podsjetila je i  da je sudija Osnovnog suda Nebojša Pejović osuđen u Okružnom sudu na godinu zatvora za koruptivno djelo. Pomenuti sudija je osim zatvorske dobio i novčanu kaznu od 40.000 KM, što tužilac nije pomenula. Odbrana optuženih pridružila se tužiočevom objašnjenju te takođe istakla da su kazne adekvatne i da je sud trebao da ih prihvati.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana