Optužen da je pijan skrivio smrt motocikliste

Nebojša Tomašević
Foto: Ilustracija

PRIJEDOR - Srđan Malbašić optužen je da je pijan skrivio nesreću u kojoj je poginuo motociklista Borislav Adamović, potvrđeno je”Glasu Srpske”.

Optužnicu je podiglo  Okružno tužilaštvo, a potvrdio Okružni sud u Prijedoru.

Prema optužnici, u kojoj su navedeni inicijali optuženog i žrtve, nesreća se desila  6. juna 2020. godine u večernjim časovima u mjestu Međuvođe.

Kako se navodi u optužnici, Malbašić je, vozeći pijan, sa oko 2,95 promila alkohola u krvi  “golfom 2” putem Prijedor-Kozarska Dubica ušao u raskrsnicu i presjekao put motociklu “honda” kojim je upravljao Adamović i koji mu je dolazio sa desne strane. Tom prilikom motocikl je udario u desnu bočnu stranu “golfa”  koji se zarotirao udesno,  a motocikl je odbačen udesno i Adamović je pao i na mjestu ostao mrtav.

-  Motociklista je tom prilikom zadobio povrede u vidu potpunog presjecanja grkljana i jednjaka, rastave vratnog dijela kičmenog stuba između šestog i sedmog pršljena, preloma lijeve nadlaktice u gornjoj trećini, preloma desne ključne kosti, preloma rebara sa lijeve strane od šestog do 11 rebra i potpune rastave preponskog spoja. Od tih povreda je , usljed poremećaja disanja do kojeg je došlo zbog potpunog presjecanja grkljana na licu mjesta, istog dana preminuo - navodi se u optužnici.

Dodaje se da je optuženi Malbašić u vrijeme nesreće bio pijan i u krvi imao oko 2.95 promila alkohola.

Ističe se da je on bio svjestan da ulaskom u raskrsnicu i nepropuštanjem vozila koje mu dolazi s desne strane može ugroziti javni saobraćaj i dovesti u opasnost život ljudi, ali je pristao na nastupanje zabranjene posljedice.

Optužnica ga tereti za krivično djelo ugrožavanje javnog saobraćaja koje je počinio pod dejstvom alkohola u većoj količini od 1,50 grama po kilogramu. Prema Krivičnom zakoniku Republike Srpske za ovo djelo je predviđena kazna od tri do 15 godina zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana