Odluke Vrhovnog suda Republike Srpske: Za četiri godine ukinuto 88, preinačeno 17 presuda

Nebojša Tomašević
Foto: GS

BANjALUKA - Vrhovni sud Republike Srpske u posljednje četiri godine ukinuo je ukupno 88, a preinačio 17 presuda i rješenja nižih sudova.

Prema podacima ove pravosudne ustanove ukidane su presude skoro iz svih oblasti od opšteg do privrednog kriminala i ratnih zločina.

"Ukidani su predmeti po različitim osnovama, između ostalog za teško ubistvo, zloupotrebu službenog položaja, ratni zločin, kriminalno udruženje, zločinačko udruženje, neovlašćenu proizvodnju i promet opojne droge, teške krađa. Ukidane su i presude za organizovani kriminal, obljubu nad djetetom, ubistvo na svirep i podmukao način, razbojništvo, otmicu, ugrožavanje javnog saobraćaja, tešku tjelesnu povredu, primanje mita i druga djela" navode u Vrhovnom sudu Republike Srpske.

Najviše je ukinuto presuda tokom 2019. godine  37, a preinačeno njih sedam.

"Tokom 2020. godine ukinuto je 25 presuda i rješenja, a preinačene dvije, dok je 2021. godine ukinuto njih 12, a preinačene tri. Tokom 2022. godine ukinuto je 14, a preinačeno pet presuda i rješenja" navode iz suda.

Istakli su da s obzirom na to da je banjalučki Okružni suda najveći u Republici Srpskoj među ukinutim presudama i rješenjima ima najviše iz tog suda.

Između ostalih Vrhovni sud RS ukidao je više puta presudu bivšim policijskim inspektorima Srđanu Raduloviću i Ognjenu Stijaku zbog organizovane prodaje narkotika i drugih krivičnih djela. 

Nakon više ponovljenih suđenja presuda je preinačena i sud ih je 2022. godine pravosnažno osudio na ukupno 13 godina i pet mjeseci zatvora. Radulović je dobio jedinstvenu kaznu od osam godina i pet mjeseci zatvora, a Stijak pet godina. Vijeće Vrhovnog suda RS je presudu izreklo nakon što je odbilo kao neosnovanu žalbu tužilaštva, a djelimično uvažilo žalbe optuženih i njihovih branilaca i Stijakove majke. 

Ukidana je i presuda prvom osuđenom za terorizam Milanu Macuri iz Banjaluke koji je na kraju u ponovljenom postupku pravosnažno oslobođen optužbi. 

Njemu se za terorizam sudilo jer je na društvenoj mreži "Instagram" napisao da će na sebe staviti veću količinu eksploziva C4 i doći na mjesto manifestacije "Zimzograd" u centru Banjaluke i raznijeti se. Prvo je dobio uslovno godinu zatvora, a u ponovljenom postupku je oslobođen. 

Više puta je ukidana i presuda Draganu B. iz Laktaša zbog obljube tri djevojčice mlađe od 15 godina i zadovoljenja polnih strasti pred djetetom. On je u trećem suđenju dobio jedinstvenu kaznu od 15 godina robije. 

Ukinuta je i presuda kojom je Miljan Vujović dobio 15 godina zatvora zbog ubistva vlasnika kafića "NN" u Bileći Petra Bajčetića i organizovanja zločinačkog udruženja. On je zatim u ponovljenom postupku dobio pola godine manje i ta je presuda potvrđena. 

Presuda kojom je Bogdan Vajukić osuđen na 10 godina za smrt Gojka Veselića takođe je ukidana pa je on u ponovljenom postupku dobio 11 godina za teško ubistvo "na svirep način". 

Ranijom presudom koja je ukinuta bio je osuđen za nanošenje teške povrede sa smrtnom posljedicom, ali je u ponovljenom suđenju prekvalifikovano krivično djelo pa je dobio nešto oštriju kaznu.

NEOKONČAN

Među ukinutim predmetima, koji još nije okončan, je i presuda Okružnog suda u Banjaluci, kojom su dvojica šefova i dvije službenice Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP) oslobođeni optužbi da su počinili zloupotrebe teške 7,43 miliona KM te je predmet vratio na novo suđenje. 

U ovom slučaju optuženi su pomoćnik direktora RUGIPPa Aleksandar Deurić, načelnik Odjeljenja za nadzor Dragan Grulović te službenice za pravne poslove Doris Kremenović i Željka Milinković. Njima još traje ponovljeni postupak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana