Nastavak suđenja Ibrahimu Čeči optuženom za zločin nad Srbima

Srna
Foto: arhiva

SARAJEVO - Suđenje Ibrahimu Čeči, optuženom za zločin nad Srbima 1992. u sarajevskom naselju Dobrinja, biće nastavljeno uz prisustvo tima ljekara, rečeno je pred Kantonalnim sudom u Sarajevu.

Vještak Tužilaštva Kantona Sarajevo Elvedina Dervović je rekla da, prema nalazu i mišljenju koji je sačinila zajedno s medicinskim vještacima Abdulahom Kučukalićem i Almom Bravo-Mehmebašić, Čečo boluje od posttraumatskog stresnog poremećaja /PTSP/, da je primjetno prisustvo blažeg oštećenja pamćenja, ali da je procesno sposoban.

Na prijedlog odbrane, vještaci medicinske struke Azra Durak-Nalbantić, Alen Džubur i Alden Begić su prezentujući nalaz i mišljenje timskog vještačenja izjavili da je optuženi sposoban pratiti suđenje.

"Čečo je sposoban pratiti krivični postupak uz nadzor medicinsko-ljekarskog tima", rekla je Durak-Nalbantić. Vještak Alden Begić izjavio je da postoji rizik od kardiovaskularnog incidenta, ali da je tokom pretraga utvrđeno da je Čečin nalaz funkcionalan, saopšteno je iz Birna.

U optužnici Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, koja je potvrđena 2012. godine, navodi se da je Čečo, kao nekadašnji pripadnik takozvane Armije BiH 18. septembra 1992. fizički zlostavljao civile srpske nacionalnosti koji su kopali rovove na lokalitetu naselja Dobrinja pet.

Čečo je krajem 2012. osuđen na dvije godine zatvora za ovaj zločin, ali je Vrhovni sud Federacije BiH ukinuo tu presudu i predmet vratio Kantonalnom sudu u Sarajevu na obnovljeno suđenje. Nastavak je zakazan za 10. maj.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana