Motociklista oslobođen krivice za saobraćajku

Nebojša Tomašević
Motociklista oslobođen krivice za saobraćajku

Banjaluka - Slobodan Soprenić iz Prnjavora oslobođen je juče u banjalučkom Okružnom sudu krivice za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj je poginula Violeta Ilić.

Presudu je izreklo vijeće kojem je predsjedavala sudija Olga Pantić. Prema optužnici, koje je Soprenić oslobođen,  nesreća se dogodila 25. aprila prošle godine. U optužnici je navedeno da je Soprenić, vozeći pijan motocikl bez svjetala, udario u bočni dio "golfa 2" koji je skretao ispred njega na parking u Lužanima kod Prnjavora. Sa Soprenićem je na motociklu kao suvozač bila Ilićeva, koja je nakon sudara pala na asfalt i poginula. U optužnici se još navodi da vozač "golfa" nije mogao da vidi motociklistu jer nije imao svjetla i jer se kretao 45 kilometra na čas.

Sudija Pantić je istakla da sudsko vijeće smatra da tužilaštvo ove navode nije dokazalo na razumljiv način i ukazala na propuste.

- Sud tužilačkom vještaku saobraćajne struke nije mogao da pokloni vjeru jer je sumnju u taj nalaz ukazalo i samo tužilaštvo. Taj vještak je u svom nalazu različito naveo daljinu s koje je drugi učesnik, vozač "golfa 2", mogao da vidi motocikl. S druge strane, vještak odbrane je istakao da je mjesto nesreće osvijetljeno i da je "golf 2" skretao ulijevo i presjekao put motociklisti. Taj vještak je naveo da je vozač "golfa" mogao da vidi motociklistu i da ga je morao propustiti. Nalaz ovog vještaka je u saglasnosti sa zapisnikom o uviđaju i sud mu je poklonio vjeru - kazala je sudija Pantić. Dodala je da vještak tužilaštva Žarko Jurković nije mogao decidirano da se izjasni da li je radilo prednje svjetlo na motociklu. Prema njenim riječima, ovaj vještak je rekao da je na vještačenje dobio jednu sijalicu iako imaju dvije, a zaključio je da je zadnje poziciono svjetlo na motoru radilo u vrijeme nesreće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana