Joviću godina zatvora zbog mita od 1.000 evra

Nebojša Tomašević
Joviću godina zatvora zbog mita od 1.000 evra

BANjALUKA - Bivši šef dobojskog odjeljenja u Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica RS Jovo Jović, optužen za primanje mita, priznao je krivicu i pristao da bude osuđen na godinu zatvora.

On je sa Republičkim tužilaštvom zaključio sporazum o priznanju krivice, koji je prihvatio Okružni sud u Banjaluci. Izricanje presude zakazano je za danas.

Osim zatvorske, sporazumom je predviđena i novčana kazna od 3.000 KM, kao i mjera zabrane obavljanja poslova u trajanju od dvije godine.

Optužnica Jovića tereti da je 5. oktobra 2017. godine u Doboju u službenim prostorijama Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica zahtijevao mito.

- Bio je rukovodilac odjeljenja u Doboju i predsjednik Komisije za identifikaciju lica kojima se obezbjeđuje smještaj po projektu CEB 2. Riječ je o projektu zatvaranja kolektivnih i alternativnih smještaja. Jović je zahtijevao 1.000 evra od jedne porodice da bi bila stavljena na spisak i da bi bio ubrzan proces rješavanja njenog stambenog pitanja na području Doboja - navedeno je u optužnici.

Dodaje se da je Jović 11. oktobra u službenim prostorijama Ministarstva od člana porodice primio mito od 1.000 evra.

Ovaj slučaj je otkriven nakon što se žena od koje je Jović tražio mito obratila policiji, pa je organizovana “sačekuša”.

Policijski inspektori su se sa ženom od koje je Jović tražio mito dogovorili o kontrolisanoj predaji novca za mito. Oni su joj dali obilježene novčanice, koje je ona predala Joviću u njegovoj kancelariji u Doboju nakon ranijeg razgovora, u kojem mu je rekla da pristaje na njegove uslove. Ubrzo nakon što je uzeo novac, reagovala je policija i uhapsila ga, a označeni novac je pronađen i oduzet.

Ranijih godina stanari kolektivnog centra u Doboju su pisali peticiju za smjenu Jovića, jer su bili nezadovoljni njegovim radom. Osim funkcije šefa dobojskog odsjeka Ministarstva za izbjeglice, Jović je godinama bio u upravi Rukometnog kluba Sloga. 

Smjena

Nakon hapšenja Jove Jovića tadašnji ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš suspendovao ga je sa mjesta rukovodioca dobojskog odsjeka. Čordaš je na mjesto rukovodioca osjeka imenovao Blagoja Đorđića, koji je obavljao poslove višeg stručnog saradnika u kancelariji u Modriči.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana