Jednomjesečni pritvor direktoru Šumskog gazdinstva Kladanj

Srna
Jednomjesečni pritvor direktoru Šumskog gazdinstva Kladanj

Tuzla - Opštinski sud Živinice odredio je jednomjesečni pritvor direktoru Šumskog gazdinstva "Kladanj" Reufu Avdibašiću /61/ zbog sumnje da je u više navrata primio ukupno 1.600 evra dara od direktora jednog privrenog društva iz Gračanice, kao i da je zloupotrijebio položaj.

Avdibašić je osumnjičen da je novac u različitim iznosima primao od septembra 2016. do marta 2017. godine.


Na ovaj način je pogodovao i nalagao zaposlenima da se preduzeću iz Gračanice po ubrzanoj dinamici i van utvrđenog redoslijeda isporučuju kvalitetni drvni sortimenti na štetu drugih drvoprerađivča koji posluju sa ovim šumskim gazdinstvom.

Avdibašiću je na teret stavljeno da je zloupotrebom službenog položaja tokom 2016. do marta 2017. godine pogodovao da više osoba bez potpisanog ugovora o veleprodaji sa šumskim gazdinstvom preuzima drvne sortimente.

On je osumnjičen da je pogodovao da određene osobe sijeku drvo van propisanih procedura ili da preuzimaju drvo za ogrev ili sadnice drveta bez plaćanja gazdinstvu, saopšteno je danas iz Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona.

U jednom slučaju naložio je zaposlenim da onemoguće jednom drvoprerađivaču kupovinu drvnih sortimenata iako je to privredno društvo imalo potpisan ugovor za izvoz drveta sa gazdinstvom.

Avdibašiću je na teret stavljeno krivično djelo primanje dara i zloupotrebe službenog položaja.

Tužilaštvo i pripadnici MUP-a Tuzlanskog kantona proveli su određene istražne radnje i prikupili operativna saznanja o ovim krivičnim djelima, te je prilikom pretresa 3. marta u Lukavcu kod osumnjičenog pronađeno 600 evra za koje se sumnja da je taj dan primio od vlasnika gračaničkog preduzeća.

On je uhapšen i nakon kriminalističke obrade predat je u nadležnost Tužilaštva uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Istraga u ovom predmetu vodi se i protiv direktora gračaničkog preduzeća čiji su inicijali S.H. zbog sumnje da je počinio krivično djelo davanje dara ili drugih oblika koristi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana