Električari sakrili oštećenje plombe brojila

Nebojša Tomašević
Električari sakrili oštećenje plombe brojila

Banjaluka - Nekadašnji električar banjalučke "Elektrokrajine" Vinko Savanović (57), koji je prije više od četiri godine uhapšen u akciji "Tesla", namjerava da prizna krivicu da je posredovao u skrivanju oštećenja plombi na elektrobrojilu kafe-bara "Imperijal" u Banjaluci.

Njega optužnica tereti za protivzakonito posredovanje i falsifikovanje ili uništavanje službene isprave. Njegov advokat Branko Gudalo rekao je da su sa Republičkim tužilaštvom razgovarali o mogućem priznanju, ali se nisu ništa dogovorili. U ovom slučaju optuženi su još i električari "Elektrokrajine" Darko Malinić i Miljan Radoja zbog primanja mita i falsifikovanja ili uništavanja službene isprave. Optužen je i vlasnik kafića "Imperijal" Željko Vrhovac kome se na teret stavlja davanje mita. Juče je u banjalučkom Okružnom sudu trebalo da bude održano prvo ročište u ovom predmetu, ali je odgođeno zbog bolesti Radoje.

Prema optužnici, Vrhovac je od Savanovića zatražio da izmijeni zapisnik o kontroli elektrobrojila na kafiću "Imperijal" i domaćinstvu. Za to mu je obećao dati 700 maraka. Savanović je na to pristao. Kontrolu brojila su obavili Malinić i Radoja i utvrdili da plombe na brojilu ne odgovaraju originalnim i da se sumnja da su falsifikovane. U optužnici je navedeno da je Savanović putem telefona pozvao Malinića i sa njim se dogovorio da sačine novi zapisnik o kontroli u "Imperijalu".

Rekao mu je da će za to dobiti novac. Malinić je to prihvatio i zajedno sa Radojom uradio je novi zapisnik u kome su prikrili ranije nepravilnosti. Akcija "Tesla" izvedena je februaru 2013. godine kada je bilo uhapšeno više od 20 električara zbog sumnje da su omogućavali krađu struje nekim od najpoznatijih banjalučkih restorana. Nakon četiri godine podignuta je optužnica protiv četiri lica i u njoj se ne pominje krađa struje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana