Dvostrukom ubici iz Gruda 33 godine robije

Jasmina Salopek
Dvostrukom ubici iz Gruda 33 godine robije

SARAJEVO - Vrhovni sud FBiH pravosnažno je osudio Jozu Jasaka (52) iz Gruda na 33 godine zatvora zbog ubistva Velimira Bušića (60) i Mate Grizelja (34), ranjavanja Žarka Galića (74) i Ante Galića (26), te nedozvoljenog držanja oružja.

U presudi je navedeno da je osuđenom Jasaku kazna zatvora povećana nakon žalbe Kantonalnog tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona.

- Vrhovni sud FBiH djelimično je uvažio žalbu, te je 8. juna donio presudu kojom je preinačio odluku o kaznenopravnoj sankciji optuženog Joze Jasaka - saopšteno je iz Tužilaštva ZHK.

Kako je dalje saopšteno, Vrhovni sud je donio presudu kojom je preinačio odluku o sankciji, dok je u ostalom dijelu presudu Kantonalnog suda u Širokom Brijegu potvrdio u potpunosti.

- Optužnica Kantonalnog tužilaštva ZHK u Širokom Brijegu Jozu Jasaka je teretila da je 4. avgusta 2022. godine iz automatske puške “kalašnjikov”, u namjeri da druge liši života, iz neposredne blizine ispalio 16 hitaca u pravcu M. G., V. B., Ž. G. i A. G. nanijevši na taj način M. G. i V. B. teške tjelesne povrede, od kojih su preminuli na mjestu - stoji u presudi.

Ističu da je hicima iz automatske puške Ž. G. nanio teške po život opasne povrede, a A. G. lakše povrede.

- Znajući da pucanjem iz vatrenog oružja na javnom mjestu, gdje se nalazi veliki broj ljudi, može izazvati opasnost za život tih ljudi, on je nastavio pucati u pravcu velikog broja ljudi koji su u panici i strahu za svoje živote padali po podu, preskakali jedni preko drugih bježeći na sve strane. Jasaka su uspjeli savladati mještani, te mu otrgnuli oružje i pozvali nadležnu PU - detalji su iz saopštenja presude.

Zločin se desio prilikom proslave praznika Svetog Stjepana ispred ugostiteljskog objekta “Zmaj” u Gorici kod Gruda.

Kako je ranije pisano, prvo je izbio verbalni sukob, poslije čega je Jasak počeo prevrtati stolove i stolice, a nakon što je udaljen iz bašte kafane, prijetio je da će se vratiti s puškom.  Kada se vratio, optuženi je ispalio 16 hitaca u svoje žrtve.

Brat

Jozo Jasak ima i brata Draženka Jasaka koji je takođe poznat po problematičnom ponašanju. On je u martu ove godine prvostepeno osuđen na godinu i deset mjeseci zatvora zbog ugrožavanja bezbjednosti policajca T. J. i njegove porodice.

Kako je ranije saopšteno iz Opštinskog suda u Ljubuškom, Jasaku je na teret stavljeno da je 15. januara 2020. godine pijan otišao do kuće policajca te se popeo na sprat i počeo ga dozivati.

- U tom trenutku u kući se nalazila samo osmogodišnja kći policajca. Jasak je glasno dozivao T. J., što je dijete prestrašilo. Ona je kroz prozor plačući i vičući dozivala djeda V. J., što su čuli T. J., brat I. J. i roditelji V. J. i F. J. - saopšteno je u presudi.

Dalje je navedeno da su svi odmah došli ispred kuće i vidjeli Jasaka kako silazi niz stepenice.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana