Čobanu 16 godina robije zbog ubistva gazde

Nebojša Tomašević
Foto: Printskrin

BANjALUKA - Uroš Šuvira (38) iz Broda osuđen je u banjalučkom Okružnom sudu na 16 godina zatvora zbog ubistva Zdravka Bosančića (87) iz Ribnika.

Presudu je izreklo vijeće kojim je predsjedavao sudija Branimir Jukić i koje je  optuženom produžilo pritvor do izricanja prvostepene presude.

Šuvira je oslobođen  plaćanja troškova postupka i advokata po službenoj dužnosti. To će biti isplaćeno iz budžeta.

Šuvira je kod žrtve oko četiri godine čuvao stoku. Prema presudi, Šuvira je Bosančića ubio 26. januara oko 22 časa u Bosančićevoj kući u Gornjem Ratkovu kod Ribnika. Nakon kraće svađe on je Bosančića  udario  keramičkom pepeljarom najmanje šest puta, a tukao ga je i šakama i nogama. Nanio mu je teške povrede glave, polomio više rebara i od tih povreda Bosančić je iste večeri preminuo.

Šuvira je nakon zločina tijelo ubijenog prebacio na krevet i presvukao mu krvavu košulju te je njegovom sinu Ranku javio da je starac preminuo od srčanog udara. 

Obrazlažući presudu, sudija Jukić je kazao da je tužilaštvo dokazalo krivicu optuženog i da sud nije našao nijednu olakšavajuću okolnost za njega.

- Otežavajućih okolnosti je bilo dosta, a  to je, između ostalog, njegova ranija osuđivanost za ubistvo. Takođe, optuženi je pokušao  da prikrije tragove zločina i da predstavi da je oštećeni preminuo od srčanog udara. Brisao je krv na mjestu zločina - kazao je Jukić.

Pojasnio je da sud tvrdnje optuženog da je zločin počinio u alkoholisanom stanju nije mogao da cijeni kao olakšavajuće.

- On se sam doveo u to stanje, a znao je da kada popije alkohol čini krivična djela-kazao je Jukić.

Oštećena porodica ubijenog Zdravka, koji ima šestoro djece upućena je da naknadu štete traži u parničnom postupku.

Šuvira je u završim riječima istakao da se kaje i da mu je žao Bosančičća kao da mu je bio otac. Kazao je i da griješi kada popije. Priznao da je brisao krv optuženog u kući, te da se presvukao nakon zločina.

Ubijeni Zdravko je živio sam i  bavio se uzgojem ovaca i krava, a povremeno ga je obilazio sin Ranko. 

I ranije ubio čovjeka

Uroš Šuvira je poznat policiji po činjenju krivičnih djela i osuđivan je i ranije zbog ubistva. On je 2008. u Okružnom sudu Doboj osuđen na osam godina zatvora zbog ubistva Muharema Beširevića (75) u Sijekovcu kod Broda.

Prema presudi, brutalno ga je pretukao i usmrtio.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana