Bjelić, Šarić i Hasićeva negirali da su oprali 20 miliona KM

Srna
Bjelić, Šarić i Hasićeva negirali da su oprali 20 miliona KM

Sarajevo - Vlasnici benzinske pumpe "Umaks grup" Hasib Bjelić, studentskog hotela "Emiran" Emir Šarić, te Ferida Hasić negirali su u sarajevskom Kantonalnom sudu krivicu za organizovani kriminal, poresku utaju i pranje novca.

Šarića i Bjelića optužnica tereti da su zastupajući kompanije "Spešl sekjuriti vehikl trejding" /Special Security Vehicle Trading/ iz Dubaija i kompaniju "Munster LTD"  sa Sejšela, utajili porez u iznosu većem od četiri miliona KM.


Na osnovu fiktivnih ugovora sa firmama iz Dubaija i Šejsela, novac je optuženima uplaćivan na njihove devizne račune u više banaka, a koristili su ga u privatne svrhe, i to za kupovinu više nekretnina, preduzeća "Umaks grup", firme "Emiran" i Univerzitetski hotel "Emiran", te automobila.

Počinjenjem ovih djela, prema navodima Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, na teret im se stavlja da su zajedno sa Hasićevom "oprali više od 20 miliona KM", prenosi Birn.

Kantonalni sud je ranije "zamrznuo" imovinu Šariću i Bjeliću, za koju postoji osnovana sumnja da je pribavljena počinjenjem krivičnih djela, odnosno raspolaganjem novcem kod više komercijalnih banaka i udjelima u investicionim fondovima u iznosu od blizu dva miliona KM.

Šariću je određena privremena mjera zabrane otuđenja ili opterećenja više stanova, firmi "Studentski dom Emiran" i "Emiran" te veća površina zemljišta, a Bjeliću više stanova, automobil i firma "Umaks grup", u sklopu koje je benzinska pumpa, stambena zgrada i zemljište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana