Advokat Milka Šarčevića sumnja u pristrasnost sudskog vijeća

Nebojša Tomašević
Advokat Milka Šarčevića sumnja u pristrasnost sudskog vijeća

Banjaluka - Branilac narko-dilera Milka Šarčevića (22) iz Doboja, kome sude jer je rekao da će ubiti i silovati sudiju Snježanu Kudrić, advokat Miroslav Ristić zatražio je izuzeće sudskog vijeća u ovom slučaju i premještanje predmeta iz Okružnog suda Banjaluka u drugu pravosudnu ustanovu.

To je zatražio jer sumnja u pristrasnost vijeća s obzirom na to da je Kudrićeva zaposlena u banjalučkom Okružnom sudu.

- Smatram da ima razloga za pristrasnost i u ovom slučaju ispada - sudija te tuži, sudija ti sudi. Uvažavajući ugled sudija ovog suda, smatram da ovo vijeće ne može da sudi jer je oštećena Kudrićeva njihova koleginica i radi sa njima. Pored profesionalnih, ona sa članovima vijeća može da ima i prijateljske veze - istakao je Ristić.

Dodao je da je iz iskaza Kudrićeve kod tužioca vidio da ona traži krivično gonjenje i kažnjavanje njegovog klijenta.

-  S obzirom na to da je ona sudija suda u kojem se sudi Šarčeviću, smatram da bi u ovom slučaju postupak trebalo da se vodi u nekom drugom mjestu - istakao je Ristić.

Tužilac Goran Glamočanin protivio se Ristićevom prijedlogu.

- S obzirom na krivično djelo koje se stavlja na teret optuženom, u ovom slučaju nadležan je jedino banjalučki Okružni sud. To je određeno zakonom - kazao je Glamočanin.

Nakon toga suđenje je prekinuto dok opšta sjednica sudija banjalučkog Okružnog suda ne razmotri prijedlog za izuzeće.

Republičko tužilaštvo tereti Šarčevića za napad na sudiju i javnog tužioca. Prema optužnici, on je 16. jula, nakon izricanja presude kojom je osuđen na pet godina zatvora zbog šverca narkotika u vozilu sudske policije, prijetio sudiji Kudrić. Kazao je: "Snježana Kudrić, ubiću te i silovati kada izađem iz zatvora". Šarčević je ranije nepravosnažno osuđen na pet godina i deset mjeseci zatvora jer su mu u izrečenu kaznu za šverc droge uračunate i dvije uslovne presude zbog ranijih krivičnih djela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana