Zbog šverca droge ponovo uhapšen Cvijetić, "pali" i policijski inspektori

Nebojša Tomašević
Zbog šverca droge ponovo uhapšen Cvijetić, "pali" i policijski inspektori

BANjALUKA - Šest osoba uhapšeno je u nastavku akcije “Transpoter” zbog organizovanog kriminala, zloupotrebe službenog položaja i šverca narkoticima, a među njima i Bojan Cvijetić, bivši savjetnik nekadašnjeg ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića, koji je ranije osumnjičen za šverc velikih količina droge.

Nezvanično, slobode su lišeni i inspektori iz Poliicijske uprave Banjaluka Danijel Kovačić i Miladin Vučić, te Mladen Milovanović, Predrag Vatreš i Siniša Vukašinović.

Oni se svi navodno povezuju sa Petrom Dukićem koji je ranije obuvaćen ovom akcijom i osumnjičen za šverc velike količine narkotika.

Nezvanično saznajemo  da su akcijom obuhvaćen i Dukić i Aleksandar Nikolić.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske saopštilo je da su uhapšeni B.C, M.M, P.V, S.V, D.K. i M.V. na području Banjaluke.

Iz MUP - a su saopštili da će uhapšeni danas biti sprovedeni u Tužilaštvu BiH.

- Tužilaštvu će biti dostavljen i izvještaj o počinjenom krivičnom organizovani kriminal i to  lice B.C. kao organizatora kriminalne grupe i lice A.N. u vezi sa neovlašćenim prometom opojnim drogama. M.M. i P.V.  se sumnjiče za neovlašteni promet opojnim drogama, te zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja - saopšteno je iz policije.

Dodaje se da je P. D. osumnjičen kao organizator kriminalne grupe,  M.M, D.K, S.V. i M.V. za zloupotrebu službenog položaja i sprečavanje dokazivanja.

U MUP- u su naveli da se  sve aktivnosti  sprovode po naredbama Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH.

- Imajući u vidu da se među lišenim slobode nalaze i dva policijska službenika, D.K. i M.V, isti će biti suspendovani, a protiv njih će biti pokrenut disciplinski postupak - navodi se u saopštenju.

Akcija "Transporter" pokrenuta je u novembru 2021. godine kada je uhapšeno 11 osoba zbog sumnje da su se kao organizovana kriminalna grupa bavili međunarodnim krijumčarenjem marihuane i kokaina. Tada su zaplijenjena 303 kilograma skanka vrijedna 1,2 miliona KM, a koji je nađen u kombiju koji je koristio Dukić.Osim Cvijetića, u toj akciji su uhapšeni još Mladen Milovanović, Saša Rađević, Aleksandar Nikolić, Ivan Jurić i Dragan Kresojević.

Dukić je tada izbjegao hapšenje, ali se početkom decembra lani predao sudskoj polciji u Sarajevu. Nakon toga mu je određen pritvor u kome je bio sve do prve polovine avgusta ove godine kada je pušten na slobodu uz mjere zabrane.

Tada je pritvor ukinut i Aleksandru Nikoliću, takođe uz izricanje mjera zabrane.

Ko su osumnjičeni

Grupom razbijenom u akciji "Transporter" rukovodio je Bojan Cvijetić koji je ranije bio savjetnik Dragana Mektića u vrijeme njegovog mandata kao ministra bezbjednosti BiH. Kod Cvijetića su u pretresu pronađeni povjerljivi dokumenti Obavještajno bezbjednosne agencije (OBA) BiH. Istragom je, između ostalog, utvrđeno da je ova grupa u vrijeme "zaključavanja" zbog panedmije virusom korona svakodnevno su krijumčarili između 50 i 100 kilograma droge, a finasijska istraga je pokazala da raspolažu sa najmanje pola miliona maraka koje bi mogli koristiti za kupovinu droge.

Istraga je pokazala da su osumnjičenii prebacivali veće količine droge iz Albanije, Kosova, Crne Gore u EU (Hrvatsku) i zapadne zemlje. Istom rutom su vraćali kokain čiji dio je prodavan u EU, a drugi u Sarajevu i Banjaluci. Osumnjičeni su osim toga novcem zarađenim od droge kupovali vozila koja je uvozio Cvijetić a  preuzimao Dukić i vozio u Albaniju te mijenjao za drogu.

Tužilac Tužilaštva BiH Dubravko Čampara je u Sudu BiH na ročištu za određivanje pritvora šestorici uhapšenih u akciji "Transporter" u novembru 2021. godine rekao da je Cvijetić bio u vrhu međunarodne kriminalne organizacije koja je preko narko kartela iz Južne Amerike nabavljala kokain "na tone" i preko Evrope ga dovozila u BiH.

Milovanović je bio inspektor u MUP-u Srpske, ali je suspendovan nakon što je hapšen zbog sumnje da je pomogao u bjekstvu i skrivanju državljanina Crne Gore Miloša Božovića iz Cetinja koji se povezuje sa "Škaljarskim klanom".

Zajedno sa njim zbog toga su hapšeni i Predrag Vatreš te Gorana Rečević. Njih troje terete da su od 31. maja do 18. jula u Banjaluci i na području drugih gradova u BiH, pružali pomoć Božoviću za kojim je raspisana crvena potjernica Interpola zbog krivičnog djela teško ubistvo počinjeno u Crnoj Gori.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana