Ukinuta presuda u slučaju "Dženan Memić", slijedi postupak pred Apelacionim vijećem

GS
Foto: Radio Sarajevo

SARAJEVO - Apelaciono vijeće Suda BiH je na zahtjev Tužilaštva BiH ukinulo oslobađajuću presudu Zijadu Mutapu i drugima u predmetu koji se odnosi na okolnosti smrti Dženana Memića.

Sud BiH na čelu sa sudijom Brankom Perićem kao predsjedavajućim vijeća u ovom postupku je prvostepenom presudom oslobodio Zijada Mutapa, Alisu Ramić Mutap, Hasana Dupovca, Josipa Barića i Muamera Ožegovića da su kao organizovana grupa učestvovali u skrivanju dokaza o stradanju mladića Dženana Memića na Ilidži 2016. godine.

Nakon presude je advokat porodice Memić Ifet Feraget ukazao na to da ona nije zakonita ni pravilna, a državno tužilaštvo je uložilo žalbu koja je prihvaćena što znači da će novi pretres biti ponovljen, ovaj put pred Apelacionim vijećem.

Feraget je potvrdio za portal Kliks da je donesena ova odluka, a da su kao razlog navedeni pogrešno utvrđeno činjenično stanje i bitne povrede odredaba krivičnog zakona. Advokat navodi da je, između ostalog, problem bio i u obrazloženju presude sudskog vijeća.

"Svaka presuda mora imati valjano obrazloženje, u protivnom govorimo o proizvoljnoj primjeni prava. Pravila postupka i postoje zbog toga da garantuju donošenje pravilne i zakonite presude, a kršenje tih pravila se sankcioniše ukidanjem presude. To je mala sadisfakcija. Građani i svi mi zaslužujemo odgovorno pravosuđa, a ona odluka nije bila uredu", rekao je Feraget.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana