U akciji "Dijamant" uhapšen i pratilac ministra

N.T.
U akciji "Dijamant" uhapšen i pratilac ministra

SARAJEVO - Pripadnik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Miloš Nikolić jedan je od uhapšenih u akciji "Dijamant" u kojoj je oduzeto oko 15 kilograma spida, potvrđeno je "Glasu Srpske".

Kako  je rekao izvor blizak  istrazi osumnjičeni je pratilac Miloša Lučića ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH, a pored njega uhapšene su još tri osobe te je oduzeta droga vrijedna nekoliko desetina hiljada maraka.

Federalni mediji prenose da je navodno u vrijeme hapšenja, Nikolić bio na bolovanju.

Kako je saopšteno iz SIPA po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, policijski službenici SIPA, realizovali su akciju hapšenja i pretresa više osoba, osumnjičenih za krijumčarenje veće količine droge.

"Radi se o spidu od oko 15 kilograma, koja na ilegalnom narko-tržištu u Bosni i Hercegovini i inozemstvu, dostiže vrijednost od više desetina hiljada KM", navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH

Osumnjičeni se terete da su, početkom ove godine, organizovali grupu za izvršenje krivičnih djela neovlaštenog prometa opojnih droga, sa jasno podijeljenim ulogama i zadacima, kako bi vršili krijumčarenje većih količina opojnih droga i sticali nezakonitu imovinsku korist.

"Aktivnosti su realizovane uz podršku MUP-a RS i MUP-a Kantona Sarajevo.

S obzirom da među osumnjičenima ima i aktivni policijski službenik (DKPT BIH), aktivnosti imaju i elemente koruptivnog djelovanja i zloupotrebe policijskih ovlasti i saznanja", navode iz Tužilaštva.

Iz Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) saopštili su da su juče u sklopu operativne akcije "Dijamant",  na području  Gradiške, Sarajeva i Istočnog Sarajeva realizovali pretrese stambenih objekata i pokretnih stvari na  sedam lokacija.

"Otkriveno i privremeno oduzeto 15 kilograma opojne droge speed. Slobode su lišena četiri lica, od kojih je jedno lice policijski službenik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela organizovani kriminal, neovlaštena proizvodnja i  promet opojnim drogama i zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine", dodaje se u saopštenju.

Lica lišena slobode su sprovedena u prostorije SIPA-e, radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predati postupajućem tužiocu koji će donijeti odluku o daljim aktivnostima.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana