U Okružnom sudu u Banjaluci osuđen Mustafa Hasanbašić: Za napad na policajce 13 godina robije

N.T.
U Okružnom sudu u Banjaluci osuđen Mustafa Hasanbašić: Za napad na policajce 13 godina robije

BANjALUKA - Mustafa Hasanbašić, zvani Muća (42) iz Tešnja osuđen u ponovljenom postupku u Okružnom sudu u Banjaluci na 13 godina zatvora zbog više krivičnih djela i pokušaja ubistva policajaca na koje je pucao u mjestu Glavice kod Doboja.

Suđenje je ponovljeno nakon što je Vrhovni sud Republike Srpske lani u oktobru ukinuo raniju presudu kojom je optuženi bio osuđen na 14 godina zatvora.

Prema presudi, Hasanbašić je 9. marta 2018. godine zajedno sa Benjaminom Ćostovićem, koji je priznao krivicu i osuđen na godinu i po zatvora, napao policijsku patrolu u kojoj su bili Nermin Suljić i Almir Zaimović. Dvojac je patrolu napao kada su ih policajci uočili, u mjestu Glavica kod Doboja, kako konzumiraju spid i amfetamin i prepakuju narkotike. Droga je bila vlasništvo Hasanbašićeva, koji je čim je ugledao policiju krenuo da bježi jer je za njim bila raspisana potjernica zbog izbjegavanja zatvorske kazne.

Tokom bijega odbacio je torbu iz koje je izvadio pištolj, a u njoj je ostavio  paketiće spida. Policajci su mu naredili da stane, a on se okrenuo i ispalio hitac prema njima. Dok je Hasanbašić bježao, Ćostović je prišao policajcima i pesnicom udario policajca Suljića, usljed čega je on iz pištolja nehotice ispalio hitac. Ćostović je pokušao da policajcu otme oružje, ali je savladan. Hasanbašić je za to vrijeme pobjegao u Doboj, gdje je njegova poznanica S. S. pozvala taksi za njega. Nakon dolaska vozila, Hasanbašić je taksisti Zdravku G. rekao da ga vozi u mjesto Prijedel.

Tokom vožnje naišli su na policijski punkt i Hasanbašić je pištoljem zaprijetio taksisti da ga obiđe i ne staje. Kada je vidio da vozilu prilazi policajac, on je taksistu istjerao, sjeo za volan te krenuo da bježi.

Policajac Stanko Đ. je zapucao na vozilo, ali je Hasanbašić pobjegao. Otkriven je u mjestu Palučak kod Jablanice, gdje je i uhapšen.

Hasanbašić je poznat po činjenju krivičnih djela, a Vrhovni sud FBiH 2007. godine pravosnažno ga je osudio na sedam godina robije jer je 1997. u Cirihu ubio Italijana Đuzepea Sidu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana