Suđenje “vračarcima”: Kačarević tvrdi da nije “namjestio” Šarca

Tanjug
Foto: Republika.rs

BEOGRAD - U Specijalnom sudu u Beogradu danas su optuženi pripadnici organizovane kriminalne grupe “vračarci” počeli sa iznošenjem odbrane povodom optužbi za tri teška ubistva i šest pokušaja teških ubistava.

Tokom prvog dijela današnjeg suđenja detaljno su odbranu iznijeli Nedeljko Todorović, Luka Cerović, Miloš Miljanović, Aleksandar Milošević, Aleksandar Neumovski, Vladan Miketić, Vladimir Kovačević, Vuk Ursulov i  Darko Maletić. 

Nakon pauze je detaljnu odbranu iznio Đorđe Knežević koji je naveo da nije učestvovao u ubistvu Aleksandra Šarca i pokušaju ubistva Samira Divljanovića, kao da ih ni ne poznaje. 

Knežević je ipak rekao da je na dan ubistva Šarca bio u tržnom centru u kojem je on i ubijen, jer je kako tvrdi trebalo da se sastane sa poznanikom radi kupovine određene količine droge.

Dogovor je bio da se sastanu u garaži ali kako tvrdi Knežević, on je kasnio 15 minuta i nije uspio da pronađe poznanika, zbog čega je izašao iz garaže da ga pozove, pa se opet vratio nazad u garažu.

Za ubistvo je, kako je naveo, saznao tek uveče kada je stigao kući, a nije htio da kaže ko je poznanik sa kojim je trebalo da se sastane jer je u pitanju bila droga.

Ivo Bukljaš je kratko negirao krivicu kao i optuženi Jovan Bošnjak koji tvrdi da nije mogao da izvrši krivična djela koja su mu stavljena na teret jer je u tom periodu bio u inostranstvu i u pritvoru.

Nikola Kačarević, koji je optužen da je svog prijatelja Šarca na dan ubistva namamio u tržni centar gdje je on ubijen, takođe je negirao krivicu i detaljno ispričao šta se na dan ubistva dešavalo. 

Kačarević tvrdi da je njega Šarac prvo ujutru pozvao na doručak, a potom i oko 14 časova kada ga je pozvao da dođe do tržnog centra, na šta je Kačarević pristao i otišao tamo sa Markom Božovićem.
Sa Šarcem su proveli oko dva i po sata, nakon čega se Kačarević, kako tvrdi, uputio ka stanu sa Božovićem i još jednim prijateljem, po ranijiem dogovoru da montiraju ormar.

Kačarević je rekao da dok je on bio sa Šarcem, njegova supruga Tamara Đurić je bila sa Šarčevom suprugom na piću ili ručku.

On je naveo da je Marka Božovića  pozvala drugarica i javila mu da je Šarac ranjen, a onda je njegova supruga Tamara Đurić zvala Šarčevu suprugu koja je kroz plač rekla da je on ranjen.

Ubrzo nakon toga je policija ušla u stan u kojem je Kačarević kako tvrdi živeo sa suprugom i odveli su ga u stanicu, gde je on dao detaljnu odbranu.

Kačarević tvrdi da se sa Šarcem družio od 2008. godine i da su bili nerazdvojni, dok je Vušovića upoznao na izdražavanju kazne u zatvoru.

“Velika nepravda je što sedim na optuženičkoj klupi, a ubijen mi je drug “ naveo je Kačarević i ponovio da nije bio član neke kriminalne grupe.

Lazar Ilić koji se tereti kao direktni izvršilac ubistva Šarca, a koji se nalazi u pritvoru u Crnoj Gori je u svom iskazu, koji je dao u tom pritvoru, negirao je krivično delo za koje se tereti i istakao da nije bio član kriminlane grupe.

Marko Drakula tvrdi da jeste stavio eksploziv ispod automobila Lazara Vukićevića, ali je kao razlog naveo da je bio ljut na njega zbog njegove “bahate i nasilničke vožnje”.

Drakula tvrdi da je sačekao da se Vukićev udalji od automobila i vodio računa da niko od građana ili drugih automobila nema oko Vukićevićevog “poršea”, kada je aktivirao eksploziv.

On je naveo da je tada dobacio Vukićeviću da je ostao bez “poršea”.

Marko Tacić je takođe negirao da je bio član kriminalne grupe, navodeći da nije učestvovao u ubistvu Aleksandra Šarca ni u poklušaju ubistva Lazara Vukićevića.

Na sledećem suđenju koje je zakazano za 9. aprila ostali optuženi će iznijeti odbranu nakon čega će biti saslušani i oštećeni. 

Na početku današnjeg suđenja predsjednica sudskog vijeća je odbila prijedlog odbrane da se iz dokaza izdvoji cjelokupna dokumentacija sa kriptovane aplikacije “Skaj” pribavljena putem međunarodne pravne pomoći iz Francuske.

Odbrana je tražila i izdvajanje iz dokaza određene izvještaje MUP-a, što je sudija takođe odbila.   

U ovom predmetu optuženo je ukupno 45 osoba, dok se u odsustvu sudi 17 , među kojima su i vođe grupe Nikola Vušović, Radoje Zvicer i Uroš Piperski.

Vušović i Zvicer su u bjekstvu zbog čega im se sudi u odsustvu.

Grupa se tereti za ubistva 20. marta Aleksandra Halabrina, 10. septembra Dragana Ristića, i 17.oktobra 2020. godine Aleksandra Šarca.

Pokušaji ubistava izvršeni su 7. oktobra na sada pokojnog Lazara Vukićevića, 29. decembra 2019. godine na Samira Divljanovića, 11. maja 2020. na Miloša Nilovića, 27. novembra 2020. godine na Andriju Zarića kao i na Arsenija Stefanovića 1. febraura 2021. godine.

Zvicer i Vušović terete se i da su od 2019. do 2022. godine organizovali grupu, čiji pripadnici su između ostalog cijanidom pokušali da otruju Strahinju Savića koji se nalazio u pritvoru u Crnoj Gori i bio je spreman na saradnju sa istražnim organima te države.
U ovom postupku Savić je i oštećeni i optuženi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana