Sitno podmićivanje policajaca ih koštalo 6.500 KM!

Nebojša Tomašević
Sitno podmićivanje policajaca ih koštalo 6.500 KM!

BANjALUKA - Miloš Martić, Danijel Živanić, Adem Kurjaković i Vladimir Đuričić iz Dervente priznali su krivicu za davanje mita policajcima te pristali da im sud izrekne novčane kazne u ukupnom iznosu od 6.500 KM.

Sve četvorica su sa Republičkim tužilaštvom zaključili sporazume o priznanju kojima je predviđeno da Martiću, Živaniću i Kurjakoviću sud izrekne kazne od po 1.500 KM. Đuričiću je predviđena novčana kazna od 2.000 KM s obzirom na činjenicu da ima krivični dosije.

Prema optužnici, Martić i Živanić su krivična djela počinili u januaru, a Đuričić i Kurjaković u februaru ove godine, kada su ih zaustavili i kontrolisali policajci I. Z. i J. Z.  na području Dervente.

Tako se navodi da je Marića policija zaustavila 19. januara dok je upravljao “audijem A3”. Rečeno mu je da je prošao kroz zabranjeni smjer.

- Kada su mu rekli da je za to propisana kazna od 100 KM do 300 KM, dva boda i zabrana upravljanja vozilom u trajanju od mjesec, optuženi im je ponudio mito od 20 KM kako mu ne bi izdali prekršajni nalog - stoji u optužnici.

Živanića terete da je 31. januara u Željezničkoj ulici u Derventi policajcima dao deset KM da ga ne bi kaznili. Kako stoji u optužnici, i on je vozilom prošao kroz pogrešan smjer pa su ga policajci zaustavili te mu saopštili da je počinio prekršaj.

Kurjakovića optužnica tereti da je policajcima ponudio mito od 20 evra kako ga ne bi kaznili jer nije posjedovao licencu prevoznika. On je kontrolisan 1. februara, kada je “pasatom 6” stao na benzinskoj pumpi u Derventi. Policajci I. Z. i J. Z. su svojim vozilom stali pored njega te tražili na uvid licencu prevoznika. Kada im on to nije dao, rekli su mu da je počinio prekršaj neposjedovanja licence prevoznika propisan zakonom o drumskom saobraćaju. Kurjaković im je dao 20 evra kako ga ne bi kaznili.

Đuričića optužnica tereti da je istim policajcima ponudio mito od 50 evra kako ga ne bi kaznili jer kod sebe nije imao vozačku dozvolu. Kako stoji u optužnici, on je zaustavljen i kontrolisan 8. februara u Radničkoj ulici u Derventi dok je upravljao “pežoom 406”.

- Kada su mu policajci tražili na uvid vozačku dozvolu, rekao im je da je deponovana u Policijskoj stanici Derventa. Policajci su mu saopštili da je počinio prekršaj, a on im je dao 50 evra - stoji u optužnici.

Odgađanje

Ročište za razmatranje sporazuma o priznanju krivice juče je trebalo da bude održano u Okružnom sudu, koji će odlučiti da li da ih prihvati ili odbaci, ali je to odgođeno zbog nedolaska svih optuženih. Na ročištu se nisu pojavili Adem Kurjaković i Vladimir Đuričić. Sudija Snježana Kudrić je ročište odgodila i istakla da će izdati naredbu za prinudno dovođenje Kurjakovića i Đuričića na sud.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana