Rasvijetljen incident koji je potresao Banjaluku: Pokušao da priča sa djevojčicom a ne da je otme

Nevena Bunić
Rasvijetljen incident koji je potresao Banjaluku: Pokušao da priča sa djevojčicom a ne da je otme

Banjaluka - Iako je u prvi mah priča o pokušaju otmice dvije djevojčice na Starčevici koja se brzo raširila gradom užasnula stanovnike Banjaluke ali i cijele RS, istragom protiv uhapšenog V. S. (39) utvrđeno da to nije istina. Ove navode juče je potvrdila i policija.

U Policijskoj upravi Banjaluka prvo su  saopštili da su V. S. priveli zbog sumnje da je pokušao da otme djevojčicu koja je bila u društvu sa drugaricom ispred marketa u ulici Slobodana Kusturića. Međutim, uslijedilo je drugo saopštenje u kojem je navedeno da je cijeli  slučaj prenaduvan.

-  Utvrdili smo da V. S. nije pokušao nasilno da uvuče maloljetnicu u vozilo, niti je njegovo auto bilo u ulici Slobodana Kusturića. On je djevojčicu uzeo za ruku jer je htio da priča sa njom, zbog čega se ona prepala. Poslije toga ju je pustio i nije je pošao za njom - rekla je portparol Policijske uprave Banjaluka Marija Markanović.

Prema prvobitnim informacijama, djevojčice koje su bile ispred maketa “As” su  vrištale kada im je  V. S. prišao i pokušao da otme jednu od njih. Pobjegao je kada je vidio da je brat od jedne maloljetnice izašao iz marketa da vidi šta se dešava.

“Kidnaper” se nakon toga navodno odvezao u svom “opelu”, a uhapšen je iste večeri. Portparol Policijske uprave Banjaluka Marija Markanović potvrdila je da V. S. ne terete za pokušaj otmice, kako je događaj prema početnim saznanjima iz anonimne prijave kvalifikovao dežurni tužilac Okružnog tužilaštva Banjaluka.

- Nakon kompletiranja predmeta, o ovom slučaju dostavićemo izvještaj tužilaštvu - kazala je Markanovićeva.

Prema priči izvora “Glasa Srpske” V. S. je psihički bolesnik, i nakon ispitivanja u policiji smješten je u Kliniku za psihijatriju  u Banjaluci. On se nekoliko puta liječio u psihijatrijskim ustanovama, a ranije nije osuđivan i nije poznat  organima gonjenja.

Psiholog Jadranko Janković objasnio je da dijagnozu koliko je neko psihički bolestan daju stručnjaci i da se tim osobama ne oduzimaju građanska prava.

- To zavisi od nalaza a prava, kao što je upravljanje vozilom i slično, se oduzimaju samo ukoliko osoba ima teško oboljenje - kazao je Janković.

Zabrinuti roditelji

Priča o pokušaju otmice zabrinula je brojne roditelje na Starčevici. Ispred marketa “As” mališani su juče šetali u pratnji starijih, a obližnje igralište je bilo prazno.

- Bez obzira da li je bilo otmice ili ne, sama pomisao na to me užasnula. Uprkos svemu moju djecu ne ispuštam iz vida. Ne razumijem roditelje koji dopuštaju djeci da naveče hodaju sama - kazala je mještanka Starčevice.

Bijeli kombi

Prema nezvaničnim informacijama, djevojčica sa kojom je V. S. pokušao da priča, prošlog ljeta je digla banjalučku policiju na noge. Ona je navodno plasirala priču o  bijelom kombiju, prema kojoj je vozač mamio djecu da uđu u to vozilo. Policija je iz nekoliko banjalučkih naselja dobila prijave o famoznom kombiju, ali nikada nije utvrđeno da li je ova priča istinita.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana