Predložen pritvor za Sirijca i iračana zbog krijumčarenja migranata

Srna
Predložen pritvor za Sirijca i iračana zbog krijumčarenja migranata

SARAJEVO - Postupajući tužilac Tužilaštva BiH predložio je Sudu BiH određivanje pritvora za državljanina Sirije Alvara Omara i državljanina Iraka Alsajeda Alija Jasina el Halfija, nastanjene u Austriji, a osumnjičene za krijumčarenje ljudi:

Mjera pritvora predložena je zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih koji bi odlaskom iz BiH postali nedostupni pravosudnim organima, te opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli da ometaju istragu, prikrivaju dokaze, te utiču na svjedoke ili saučesnike, navedeno je u saopštenju Tužilaštva BiH.

Omar i Halfi su pod istragom Tužilaštva BiH zbog sumnje da su u nedjelju, 26. novembra, u namjeri sticanja protivpravne imovinske koristi, prevozili dva lica, državljana Libana i Libije koje su prethodno prihvatili u Beču. Znajući da ta lica ne ispunjavaju uslove za zakonit prelazak granice niti ulazak i odobreni boravak ili prebivalište u BiH, Omar i Halfi su im omogućili nelegalan prelazak granice iz Hrvatske u BiH, a potom nastavili prema granici između BiH i Crne Gore.

Granična policija BiH otkrila je krijumčare i krijumčarena lica u graničnom pojasu na području Gacka, prilikom nadzora granice i kontrolom putničkog motornog vozila "be-em-ve", nacionalnih oznaka Austrije, nakon čega su uhapšeni i stavljeni pod kontrolu.

Pronađeni ilegalni migranti predati su pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH na dalje postupanje. Granična policija, zajedno sa partnerskim agencijama, svakodnevno preduzimaju aktivnosti u procesuiranju krivičnih djela povezanih sa ilegalnim migracijama u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana