Policijska uprava Foča: Povećanje krivičnih djela i pogoršana bezbjednost saobraćaja

Srna
Foto: Srna

FOČA- Povećanje počinjenih krivičnih djela za 45 odsto i visok stepen njihove rasvijetljenosti, te pogoršano stanje bezbjednosti saobraćaja, glavne su karakteristike izvještaja Policijske uprave Foča za oktobar ove godine.

Načelnik Policijske uprave Velimir Kostović ocijenio je da je stanje bezbjednosti na zadovoljavajućem nivou, potkrepljujući to podacima da u oktobru nije bilo teških krivičnih djela poput ubistava, razbojništava i podmetanja eksplozivnih naprava ili požara.

"Policijska uprava Foča zadržala je visok procenat rasvijetljenosti krivičnih djela.

Po nepoznatom izvršiocu rasvijetljenost iznosi 72 odsto, a ukupna 90 odsto", rekao je Kostović na današnjoj konferenciji za novinare.

Kostović je naveo da je u oblasti javnog reda i mira broj prekršaja smanjen za 29 odsto, te da nije bilo težih prekršaja sa učešćem većeg broja lica. Načelnik Odjeljenja policije Voislav Krunić istakao je da je došlo do pogoršanja u oblasti bezbjednosti saobraćaja, odnosno do blagog rasta broja nezgoda u odnosu na isti mjesec prošle godine, sa 25 na 27, ali sa dosta nepovoljnijom strukturom.

On je naveo da se, u odnosu na jednu nezgodu sa povrijeđenim licima iz oktobra 2019, u istom mjesecu ove godine dogodilo sedam takvih nezgoda u kojima je povrijeđeno 16 lica, od kojih pet teže i 11 lakše.

Policija je iz saobraćaja isključila 49 vozila, u odnosu na 33 iz oktobra prošle godine.

"Dvadeset vozila je isključeno zbog toga što su zatečena u saobraćaju, a nisu registrovana. Od početka godine isključili smo ukupno 90 vozila zatečenih u saobraćaju, koja nisu registrovana", rekao je Krunić.

Krunić je naveo da je iz saobraćaja isključeno i 68 vozača, od toga 51 jer je upravljao vozilom pod dejstvom alkohola, te sedam koji su vozili pod dejstvom droge.

"Od početka godine, ukupno imamo 55 vozača za koje smo utvrdili da su upravljali vozilom pod dejstvom droge ili psihoaktivnih lijekova", precizirao je Krunić.

Iz Policijske uprave Foča obavijestili su javnost da je, s ciljem smanjenja gužvi na šalterima, MUP Republike Srpske uveo SMS servis putem kojeg građani mogu da u nadležnim policijskim stanicama izvrše provjere statusa ličnih dokumenata - ličnih karata, vozačkih dozvola, pasoša, kao i kaznenih bodova, novčanih kazni, prekršaja i drugih usluga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana