Podignuta optužnica protiv bivšeg načelnika Starog Grada

Srna
Podignuta optužnica protiv bivšeg načelnika Starog Grada

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv bivšeg načelnika sarajevske opštine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića, zatim Seida Hadžibajrića, Elmedina Karišika, Alme Destanović, Fahrudina Novalije i firme "Plaza" zbog najtežih koruptivnih krivičnih djela, saopšteno je iz Kantonalnog tužilaštva.

Optužnicom je predloženo oduzimanje imovinske koristi u iznosu od 1.630.000 KM, koja se sastoji od gotovog novca, stanova, apartmana, stambeno-poslovnog objekta, te prošireno oduzimanje imovinske koristi od 963.190 KM, koja se sastoji od gotovog novca po računima, oročenim sredstvima u bankama u BiH, udjelu u investicionom fodnu i nekretninama.

Ibrahim Hadžibajrić optužen je za više krivično-pravnih radnji tokom mandata načelnika opštine, a Alma Destanović za krivično-pravne radnje koje je počinila kao sekretar uprave opštine Stari Grad Sarajevo.

Bivšem načelniku i Karišiku na teret je stavljeno da su organizovali kriminalnu grupu koja je od 2019. godine do 2023. godine počinila niz krivičnih djela povezanih sa zloupotrebama i nezakonitim izdavanjem nekretnina u vlasništvu opštine Stari Grad.

Optuženi su da su prekoračenjem službenih ovlaštenja zaobilazili Opštinsko vijeće Stari Grad za donošenje odluka o upravljanju imovinom opštine da bi ih dodijelili firmama "Parking tim", "EuroPark" i "Šemrani" u kojima je Karišik postavio pojedine osobe za direktore.

S druge strane Karišik i Seid Hadžibajrić vodili su sve poslove i zajedno sa načelnikom dijelili novac koji su te firme ostvarivale izdavanjem.

Optužnica dvojici Hadžibajrića stavlja na teret da su primili mito od Karišika o prenosu prava vlasništva nad stambenom zgradom u ulici Goruša u opštini Centar, koju bi Karišik preko povezane firme prepisao Ibrahimu Hadžibajriću po njegovom penzionisanju.

Zauzvrat je Hadžibajrić izdavao niz nezakonitih odluka u korist Karišika i firme "Plaza" u vidu davanja prostora za reklamne panoe, odobrenja za građenje, urbanističke saglasnosti i niz drugih odluka iz domena rješavanja opštinskog načelnika, navedeno je u optužnici.

Bivši načelnik je optužen da nije prijavio nekoliko stotina hiljada KM koje je posjedovao on i članovi njegove porodice na tekućim, deviznim i oročenim računima u komercijalnim bankama Kancelariji za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo.

Iz tužilaštva navode da je riječ o prvoj optužnici u Kantonu Sarajevo nakon uvođenja ovog krivičnog djela u krivično zakonodavstvo tog kantona.

U dijelu istrage koja se odnosila na najteže oblike izbornih prevara, Hadžibajriću je stavljeno na teret da je prilikom prijave svoje tadašnje političke stranke Nezavisna bosanskohercegovačka lista, upotrijebio neistinit spis sa kompletnim falsifikovanim obrascima Centralne izborne komisije BiH.

U tim obrascima je zloupotrijebljeno na hiljade ličnih podataka građana BiH koji su navodno potpisali obrasce podrške njegovoj političkoj stranci za učešće na opštim izborima 2018. godine.

Njega i Destanovićevu optužnica tereti i za nezakonito izdavanje odobrenja za građenje pravnom licu "Amko komerc" i opštini Stari Grad Sarajevo u ulici Dženetića čikma.

Fahrudin Novalija optužen je da je dao mito načelniku Hadžibajriću za nezakonitu prodaju zemljišta u ulici Magoda u opštini Stari Grad koju je u ime Ibrahima Hadžibajrića kao prljav novac oprao Seid Hadžibajrić, a Ibrahim Hadžibajrić od njega kupio apartman u opštini Baška Voda u Hrvatskoj.

U sklopu istrage kantonalno tužilaštvo je ostvarilo međunarodnu pravnu saradnju sa Evropolom, Francuskom, Hrvatskom, Srbijom, Turskom i UNMIK-om.

Privremeno je oduzeto nekoliko nekretnina, luksuzni automobil, novac na računima i udjel u investicionom fondu koju su povjereni na čuvanje i upravljanje Federalnoj agenciji za upravljanje oduzetom imovinom sa kojom je ostvarena odlična saradnja u finansijskoj istrazi.

Poseban značaj saradnje se ogleda u činjenici da je prvi put odlukom domaćeg suda ishodovana privremena mjera oduzimanja nekretnine u inostranstvu, odnosno apartmana Ibrahima Hadžibajrića u Baškoj Vodi na osnovu Strazburške konvencije iz 1990. godine, naveli su iz kantonalnog tužilaštva.

U saopštenju se dodaje da je time postavljen temelj za tužilačku i sudsku praksu oduzimanja imovine osumnjičenih u inostranstvu.

Optužnicom je predloženo i oduzimanje svih predmeta korištenih za izvršenje krivičnog djela te izricanje mjera sigurnosti zabrane obavljanja službenih i drugih dužnosti te zabrana obavljanja određenih djelatnosti.

Ibrahim Hadžibajrić optužen za krivična djela organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi, pranje novca, krivotvorenje službene isprave, sprečavanje dokazivanja i davanje lažnih podataka o imovini i prihodima.

Elmedin Karišik optužen je da je počinio krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima davanje dara i drugih oblika koristi, pranje novca, davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, davanje lažnog iskaza i zloupotreba ovlaštenja u privrednom poslovanju.

Seidu Hadžibajriću na teret je stavljeno krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima pranje novca i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Alma Destanović optužena je za krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pranje novca, a Fahrudin Novalija da je počinio krivično djelo davanje dara i drugih oblika koristi.

Optužnicom se firmi "Plaza" Sarajevo na teret stavlja krivično djelo zloupotreba ovlaštenja u privrednom poslovanju.

Optužnicom koja je proslijeđena Kantonalnom sudu u Sarajevu na potvrđivanje, predloženo je i produženje pritvora Ibrahimu Hadžibajriću, Elmedinu Karišiku i Seidu Hadžibajriću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana