Подигнута оптужница против бившег начелника Старог Града

Срна
Подигнута оптужница против бившег начелника Старог Града

Кантонални суд у Сарајеву потврдио је оптужницу против бившег начелника сарајевске општине Стари Град Ибрахима Хаџибајрића, затим Сеида Хаџибајрића, Елмедина Каришика, Алме Дестановић, Фахрудина Новалије и фирме "Плаза" због најтежих коруптивних кривичних дјела, саопштено је из Кантоналног тужилаштва.

Оптужницом је предложено одузимање имовинске користи у износу од 1.630.000 КМ, која се састоји од готовог новца, станова, апартмана, стамбено-пословног објекта, те проширено одузимање имовинске користи од 963.190 КМ, која се састоји од готовог новца по рачунима, ороченим средствима у банкама у БиХ, удјелу у инвестиционом фодну и некретнинама.

Ибрахим Хаџибајрић оптужен је за више кривично-правних радњи током мандата начелника општине, а Алма Дестановић за кривично-правне радње које је починила као секретар управе општине Стари Град Сарајево.

Бившем начелнику и Каришику на терет је стављено да су организовали криминалну групу која је од 2019. године до 2023. године починила низ кривичних дјела повезаних са злоупотребама и незаконитим издавањем некретнина у власништву општине Стари Град.

Оптужени су да су прекорачењем службених овлаштења заобилазили Општинско вијеће Стари Град за доношење одлука о управљању имовином општине да би их додијелили фирмама "Паркинг тим", "ЕуроПарк" и "Шемрани" у којима је Каришик поставио поједине особе за директоре.

С друге стране Каришик и Сеид Хаџибајрић водили су све послове и заједно са начелником дијелили новац који су те фирме остваривале издавањем.

Оптужница двојици Хаџибајрића ставља на терет да су примили мито од Каришика о преносу права власништва над стамбеном зградом у улици Горуша у општини Центар, коју би Каришик преко повезане фирме преписао Ибрахиму Хаџибајрићу по његовом пензионисању.

Заузврат је Хаџибајрић издавао низ незаконитих одлука у корист Каришика и фирме "Плаза" у виду давања простора за рекламне паное, одобрења за грађење, урбанистичке сагласности и низ других одлука из домена рјешавања општинског начелника, наведено је у оптужници.

Бивши начелник је оптужен да није пријавио неколико стотина хиљада КМ које је посједовао он и чланови његове породице на текућим, девизним и ороченим рачунима у комерцијалним банкама Канцеларији за борбу против корупције Кантона Сарајево.

Из тужилаштва наводе да је ријеч о првој оптужници у Кантону Сарајево након увођења овог кривичног дјела у кривично законодавство тог кантона.

У дијелу истраге која се односила на најтеже облике изборних превара, Хаџибајрићу је стављено на терет да је приликом пријаве своје тадашње политичке странке Независна босанскохерцеговачка листа, употријебио неистинит спис са комплетним фалсификованим обрасцима Централне изборне комисије БиХ.

У тим обрасцима је злоупотријебљено на хиљаде личних података грађана БиХ који су наводно потписали обрасце подршке његовој политичкој странци за учешће на општим изборима 2018. године.

Њега и Дестановићеву оптужница терети и за незаконито издавање одобрења за грађење правном лицу "Амко комерц" и општини Стари Град Сарајево у улици Џенетића чикма.

Фахрудин Новалија оптужен је да је дао мито начелнику Хаџибајрићу за незакониту продају земљишта у улици Магода у општини Стари Град коју је у име Ибрахима Хаџибајрића као прљав новац опрао Сеид Хаџибајрић, а Ибрахим Хаџибајрић од њега купио апартман у општини Башка Вода у Хрватској.

У склопу истраге кантонално тужилаштво је остварило међународну правну сарадњу са Европолом, Француском, Хрватском, Србијом, Турском и УНМИК-ом.

Привремено је одузето неколико некретнина, луксузни аутомобил, новац на рачунима и удјел у инвестиционом фонду коју су повјерени на чување и управљање Федералној агенцији за управљање одузетом имовином са којом је остварена одлична сарадња у финансијској истрази.

Посебан значај сарадње се огледа у чињеници да је први пут одлуком домаћег суда исходована привремена мјера одузимања некретнине у иностранству, односно апартмана Ибрахима Хаџибајрића у Башкој Води на основу Стразбуршке конвенције из 1990. године, навели су из кантоналног тужилаштва.

У саопштењу се додаје да је тиме постављен темељ за тужилачку и судску праксу одузимања имовине осумњичених у иностранству.

Оптужницом је предложено и одузимање свих предмета кориштених за извршење кривичног дјела те изрицање мјера сигурности забране обављања службених и других дужности те забрана обављања одређених дјелатности.

Ибрахим Хаџибајрић оптужен за кривична дјела организовани криминал у вези са кривичним дјелима злоупотреба положаја или овлаштења, примање дара и других облика користи, прање новца, кривотворење службене исправе, спречавање доказивања и давање лажних података о имовини и приходима.

Елмедин Каришик оптужен је да је починио кривично дјело организовани криминал у вези са кривичним дјелима давање дара и других облика користи, прање новца, давање награде или другог облика користи за трговину утицајем, давање лажног исказа и злоупотреба овлаштења у привредном пословању.

Сеиду Хаџибајрићу на терет је стављено кривично дјело организовани криминал у вези са кривичним дјелима прање новца и примање награде или другог облика користи за трговину утицајем.

Алма Дестановић оптужена је за кривично дјело организовани криминал у вези са кривичним дјелима злоупотреба положаја или овлаштења и прање новца, а Фахрудин Новалија да је починио кривично дјело давање дара и других облика користи.

Оптужницом се фирми "Плаза" Сарајево на терет ставља кривично дјело злоупотреба овлаштења у привредном пословању.

Оптужницом која је прослијеђена Кантоналном суду у Сарајеву на потврђивање, предложено је и продужење притвора Ибрахиму Хаџибајрићу, Елмедину Каришику и Сеиду Хаџибајрићу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана