Osumnjičeni za ubistvo sarajevskih policajaca se žalio na uslove u zatvoru

G.S.
Osumnjičeni za ubistvo sarajevskih policajaca se žalio na uslove u zatvoru

SARAJEVO - Sava Marinković protiv kojeg se, zajedno s Aleksandrom Macanom i Markom Trifkovićem, pred Kantonalnim sudom u Sarajevu vodi postupak za ubistvo pripadnika MUP Kantona Sarajevo Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, putem svojih advokata, žalio se na uslove u KPZ Sarajevo, kao i na pojedine odluke Uprave ovog zatvora.

Marinković, koji je smješten u specijalnom odjelu KPZ Sarajevo, nezadovoljan je zbog toga što su prilikom šetnje u dvorištu uvijek prisutna dvojica stražara. U šetnju ga izvode kada u krugu nema drugih pritvorenika, što Marinkoviću, takođe, smeta.

Prema mišljenju njegovog advokata Bojana Veselinovića, ovakve, pretjerane mjere osiguranja mogu uticati na koncentraciju optuženog.

Marinković se požalio i na veličinu zatvorske ćelije, smatrajući da je prostorija u kojoj boravi previše mala.

Advokat Bojan Veselinović se na posljednjem ročištu požalio na krajnje rigorozne mjere KPZ Sarajevo kada je u pitanju čitanje dokazne dokumentacije u postupku koji se vodi protiv Save Marinkovića i ostalih.

Direktor KPZ Faruk Zubčević je braniocima prezentovao ove mjere, u vezi s čim je dostavio i akt.

S obzirom na to da se radi o obimnoj dokumentaciji, Zubčević je prvo odbio da se u pisanoj formi unosi materijal u zatvor, nakon čega je postupajući sudija Igor Todorović dao naredbu kojom se Savi Marinkoviću mogu dostaviti skenirani materijali i tako mu omogućiti elektronski uvid, prenosi Avaz.

Nov laptop

To je prouzrokovalo da direktor KPZ Sarajevo zahtijeva da se sav materijal snimi na „reader” čitač ili da se donese laptop, po mogućnosti nov, kojem bi se trajno izvadila mrežna kartica, trajno uklonila mogućnost Nji-Fi konekcije i isključile još tri opcije, USB portovi, čitač SD kartica i čitač optičkih diskova. Sve ove radnje direktor KPZ  je zahtijevao da uradi ovlašteni servis i da za svaku radnju koju je uradio napiše vrijeme, mjesto i datum kada je ove segmente uklonio te da sve ovjeri i potpiše ovlašteno lice tog servisa.

Advokati su to saopštili sudiji Todoroviću, koji im je sugerisao da sve sporno rasprave s Upravom KPZ.

Nastavak suđenja Marinkoviću i ostalima zakazan je za utorak, 30. maj, kada će Tužilaštvo nastaviti sa saslušanjem svojih svjedoka.   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana