Osuđen bivši premijer USK Hamdija Lipovača zbog zloupotrebe položaja

GS
Osuđen bivši premijer USK Hamdija Lipovača zbog zloupotrebe položaja

Potvrđena prvostepena presuda i za Mahira Midžića i Jasmina Hošića, kao savjetnike premijera

 Kantonalni sud u Livnu potvrdio je prvostepenu osuđujuću presudu Općinskog suda u Bosanskoj Krupi od 17. januara 2022. godine, kojom je Hamdija Lipovača, bivši premijer Unsko-sanskog kantona, osuđen zbog krivičnog djela Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 1. Krivičnog zakona FBiH.

Ovo je na objavljeno na stranici Kantonalnog tužilaštva USK.Također je navedeno da je potvrđena prvostepena presuda i za Mahira Midžića i Jasmina Hošića, kao savjetnika premijera, zbog krivičnog djela Zloupotreba položaja ili ovlaštenja u pomaganju iz člana 383. stav 1. Krivičnog zakona FBiH u vezi sa članom 33. Krivičnog zakona FBiH.

- Naime, osuđeni su 2014. godine na štetu budžeta USK-a, postupajući u okviru svojih službenih funkcija u Vladi USK pribavili korist političkoj partiji SDP u vidu nezakonitog finansiranja iste, na način da su iz tekuće rezerve budžeta isplatili političkoj partiji SDP novčani iznos od 5.000 KM. Osuđenima su izrečene uslovne osude kako je to navedeno u prvostepenoj presudi, ali i obaveza da nadoknade štetu Unsko-sanskom Kantonu u iznosu od 5.000 KM – navedeno je, prenos Avaz.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana