Optužnica za vrijeđanje hrvatske djece na “Fejsbuku”

Srna
Foto: Ilustracija

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Samira Nukića (22), rođenog u Bihaću, za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, saopšteno je iz Tužilaštva.

Nukić se tereti da je sredinom prošle godine, nakon posjete Kristijana Šmita spomeniku u Vitezu podignutom za osmoro djece stradalih 1993. godine, javnim objavama na društvenoj mreži “Fejsbuk” sa svog mobilnog telefona i svog korisničkog broja upućivao psovke i izraze mržnje prema stradaloj djeci hrvatske nacionalnosti, da bi nakon upozorenja drugih korisnika društvene mreže, ponovno više puta iznosio psovke i uvrede prema žrtvama.

Optuženi je, na ovaj način, izazvao uznemirenje Ivana Garića, koji je jedan od preživjelih i kojem su tom prilikom ubijeni sestra i brat, kao i drugih lica, kojima je sporni govor mržnje koji je bio dostupan na društvenoj mreži kao i drugim medijima, izazvao uznemirenost i nelagodu.

Optuženi se tereti da je javno podstrekavao na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv grupe lica s obzirom na njihovu nacionalnu ili etničku pripadnost, čime je počinio krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana