Optuženi u predmetu „Skaj" izjasnili se o krivici: Railić negirao ubistvo načelnika Bašića

N.T.
Optuženi u predmetu „Skaj" izjasnili se o krivici: Railić negirao ubistvo načelnika Bašića

SARAJEVO - Dalibor Railić, optužen za organizovani kriminal, šverc drogom i naručivanje ubistva načelnika kriminalističke policije Prijedor Radenka Bašića, u Sudu BiH se izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice te je rekao da mu nadimak nije „Dugi" i da je po zanimanju mesar!

Krivicu su negirali i optuženi za organizovani šverc drogom Haris Gredelj, Mirjana Vujović, Aleksandar Ivković, Gordan Gvozden, te Aleksandar Miljatović i  Igor Repajić, koje osim za šverc drogom, terete za učešće u ubistvu Bašića.

Optuženi Željko Simić juče se nije pojavio na ročištu jer mu, kako je pojasnila sudija Tanja Curović, nije dostavljena optužnica. 

Simić je pod istragom i u predmetu koji se vodi protiv Zlatana Ćuka i drugih. Prema optužnici Railić je bio organizator grupe za ubistvo, ali i vođa narko-grupe za organizovani šverc drogom. Optužnica njega, Miljatovića i Repajića tereti za ubistvo načelnika Bašića. Miljatović je označen kao direktni izvršilac likvidacije, a Repajić kao njegov pomagač u bijegu i pripremi.  

U optužnici stoji da su optuženi  drogu  krijumčarili od 2020. do marta 2022. godine, a sve su dogovarali preko kriptovanih aplikacija Skaj i Anom. 

Kako se navodi  grupa je u navedenom periodu  narkotike, koje su između ostalog nabavljali u Crnoj Gori, ali i Kolumbiji, transportovali u BiH gdje su je skrivali i dalje plasirali na ilegalnom narko tržištu u zemlji i inostranstvu. 

Miljatovićev advokat Rade Ćulibrk prije početka ročišta za izjašnjenje o krivi rekao je da je njegov branjenik u petak prebačen iz KPZ Banja Luka u Sarajevo a da on o tome nije obaviješten.

Optužnica protiv pomenute grupe je prva koju je Sud BiH potvrdio, a koja se odnosi na dokaze koji su pribavljeni iz aplikacije Skaj. Iz ovih poruka se saznalo da je Railić mjesecima tražio osobu koja bi likvidirala Bašića, koji mu je smetao u poslovima sa drogom. 

Prema optužnici Miljatović je pristao da za 50.000 KM likvidira Bašića, što je i uradio 21. marta lani u Prijedorskom naselju Pećani. Repajića terete da mu je pomogao u bjekstvu.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana