Kriminalna grupa godinama harala po Tuzli: Prodavali drogu i maltretiranjem utjerivali dugove

Srna
Kriminalna grupa godinama harala po Tuzli: Prodavali drogu i maltretiranjem utjerivali dugove

TUZLA - Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona predložilo je Kantonalnom sudu Tuzla da odredi jednomjesečni pritvor grupi od 13 lica koju je organizovao Armin Šabanović /25/ iz Živinica, a za koju se sumnja da je počinila krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet droge, saopšteno je danas iz ovog tužilaštva.

Pritvor je predložen za Armina Šabanovića /25/, Sanelu Šabanović /26/, Rijada Šabanovića /24/, Armina Rizvića /29/, Dževada Fočića /26/, Emira Kuduzovića /37/, Dženitu Halilović /21/, Denisa Karića /33/, Mirnesa Džananovića /22/, Aidu Mulavdić /24/, Amiru Mulavdić /32/, Bilala Mulavdića /58/ i za jednu osobu koja je trenutno u bjekstvu i za kojom se traga.

Oni su osumnjičeni da su u grupi od avgusta 2018. do oktobra 2022. godine nabavljali, pakovali, distribuisali i prodavali amfetamin, marihuanu i kokain.

Naredbom o sprovođenju istrage stavlja im se na teret više od 20 pojedinačnih radnji nabavljanja i prodaje narkotičkih sredstava. Uz neovlaštenu proizvodnju i stavljanje u promet droge, Šabanović i Fočić su osumnjičeni i za krivična djela protivpravno hapšenje u sticaju sa nanošenjem teških povreda, kada su osobu koja im je dugovala novac za ranije preuzetu drogu stavili u auto, odvezli ga na određenu lokaciju, držali ga protiv njegove volje, tukli ga i nanijeli mu teže povrede.

Rizvić i Džananović su osumnjičeni i za nasilničko ponašanje tokom njihovog boravka u pritvorskoj jedinici Kazneno-popravnog zavoda Tuzla u februaru kada su psihički uznemiravali i fizički napadali jednog pritvorenika, nanoseći mu povrede.

U pretresima objekata i lica na više lokacija na području Živinica, Gračanice, Tuzle, Kalesije i Banovića pronađeno je oko 20 kilograma amfetamina, kao i druga narkotička sredstva koja će biti vještačena.

Oduzet je određeni iznos novca, računari, laptopi nekoliko pištolja i municija kao i drugi predmeti koji će biti dokazni materijali. Pretresi su obavljeni 5. oktobra. Ovim aktivnostima je prethodila višemjesečna istraga Tužilaštva provedena u saradnji sa istražiteljima Sipe i MUP-a Tuzlanskog kantona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana