Dervenćaninu za brutalno razbojništvo šest i po godina zatvora

Nebojša Tomašević
Dervenćaninu za brutalno razbojništvo šest i po godina zatvora

Alen Lukić (54) iz Dervente osuđen je u dobojskom Okružnom sudu na šest i po godina robije zbog razbojništva nad sugrađaninom N.S. kojem je upao u kuću te ga sa još jednom osobom i pretukao, nakon čega su mu oteli 5000 maraka.

Radi se o nepravosnažnoj presudi, a Lukić je osuđen za krivično djelo razbojništvo. U izrečenu kaznu zatvora mu je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru počev od 24. februara prošle godine.

Od optuženog se presudom oduzima auto Golf 2 sa nepripadajućim registarskim oznakama i par radničkih rukavica. Optuženi je oslobođen od obaveze plaćanja troškova krivičnog postupka i to pada na teret budžetskih sredstava Republike Srpske.

Prema presudi on je 24. februara 2023. godine oko 15.30 časova sa još jednim muškarcem došao do kuće oštećenog N.S. u Derventi gdje su ušli maskirani. Razbojnici  su imali crne kape na glavama sa prorezima za oči kao i rukavice na rukama. Dok je N.S. ležao na krevetu u dnevnom boravku, Lukić i drugi muškarac su krenuli prema oštećenom. Prvo je drugi razbojnik uperio pištolj prema žrtvi i rekao mu „daj pare“, dok ga je Lukić udario rukom u predjelu vrata, rebara.

Takođe ga je više puta  udario rukom u glavu i nanio lake tjelesne povrede odnosno nagnječno-razderne rane na glavi i vratu, otok na grudnom košu i nagnječinje lijeve šake.

Žrtva je uspjela Lukiću rukom istrgnuti dio rukavice namijenjen za mali prst, dok je drugi napadač koji je imao pištolj poderao oštećenom košulju i majicu oko vrata.Tom prilikom mu je iz džepa košulje uzeo i prisvojio 4.900 KM, nakon čega su pobjegli.

Oštećenom su zaprijetili da događaj ne smije prijaviti policiji, jer ga u suprotnom neće biti.

“Dakle, upotrebom sile i uz upotrebu oružja oduzeo tuđu pokretnu stvar u namjeri da njenim prisvajanjem pribavi sebi protivpravnu korist, a djelo je izvršeno od strane više lica”, navodi se u presudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana