BiH: Državljanin Avganistana lišen slobode zbog krijumčarenja migranata

Anadolija
BiH: Državljanin Avganistana lišen slobode zbog krijumčarenja migranata

SARAJEVO - U okviru operativne akcije "Drina", pripadnici Granične policije Bosne i Hercegovine danas su na području Zvornika, u mjestu Meterize, spriječili krijumčarenje 20 osoba afroazijskog porijekla.

Naime, nakon što su, prilikom nadzora državne granice i uz korištenje specijalističke opreme, uočili čamac iz Republike Srbije, koji je plovio rijekom Drinom prema teritoriju Bosne i Hercegovine, pripadnici GPBiH su zaustavili čamac u kojem su se nalazile osobe afroazijskog porijekla.

O spomenutom događaju je obaviješten dežurni tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine i prema njegovoj naredbi, osumnjičena osoba koja je upravljala čamcem (po izjavi državljanin Afganistana), lišena je slobode i uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu "krijumčarenje osoba" biće predata tužiocu Tužilaštva BiH.

Čamac i drugi dokazni materijali su privremeno oduzeti. Preostalih 20 muških odraslih krijumčarenih osoba, izjavile su da dolaze iz Afganistana, i bit će saslušane u svojstvu svjedoka uz pomoć ovlaštenog prevodioca, nakon čega će biti predate pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH.

U navedenom događaju pripadnicima Granične policije BiH podršku su pružili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu koji Graničnoj policiji BiH pružaju ispomoć u nadzoru državne granice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana