Velika akcija MUP-a Srpske: Uhapšeno 19 lica, oduzeto 400 kilograma droge

Jasmina Salopek
Velika akcija MUP-a Srpske: Uhapšeno 19 lica, oduzeto 400 kilograma droge

TREBINjE - Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske sprovode akciju "Staza" na području Trebinja, Foče i drugih opština u kojoj je do sada slobode lišeno 19 lica.

Za ova lica postoje osnovi sumnje da su izvršili krivično djelo organizovani kriminalitet, u vezi sa krivičnim djelima neovlašteni promet opojnim drogama i neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe.

Tokom istrage do sada je oduzeto više od 400 kilograma opojne droge marihuana, koje je ova grupa prokrijumčarila iz Crne Gore na područje BiH.

U akciji učestvuju pripadnici SAJ-a, Žandarmerija, Uprava kriminalističke policije, policijske uprave Doboj, Banjaluka, Trebinje, Foča i Istočno Sarajevo.

Akcija se sprovodi pod nadzorom Tužilaštva BiH a po naredbama Suda BiH.

Tužilaštvo BiH je saopštilo da su na području Foče i Hercegovine u toku pretresi i hapšenja u okviru policijske akcije u borbi protiv organizovanog kriminala povezanog sa neovlaštenim prometom opojnih droga i oružja te da među osumnjičenima ima i ovlašćenih službenih lica, koja se terete za pružanje podrške pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa.

-Meta akcija je veći broj osumnjičenih lica koja su pod istragom i terete se da su imala podijeljene uloge u činjenju teških krivičnih djela, sa ostvarivanjem velike nezakonite imovinske koristi - saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Dodaju da je na području Foče zaplijenjena i specijalna oprema namijenjena za proizvodnju narkotika.

-Akcija je usmjerena na lica osumnjičena da su duži vremenski period vršila krivična djela organizovanog kriminala povezana sa krijumčarenjem i neovlaštenim prometom velikih količina droge, kao i nedozvoljenog prometa oružja, vojne opreme i proizvoda dvojne namjene.

Prema prikupljenim dokazima, osumnjičena lica koja su pod istragom povezana su sa organizovanim kriminalnim grupama iz zemalja regiona – kažu u Tužilaštvu.

Tužioci iz Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, su na terenu, gdje koordinišu rad ovlaštenih policijskih službenika.

-Ove aktivnosti predstavljaju nastavak odlučne borbe protiv organizovanih struktura narko-kriminala koja djeluju u BiH i zemljama regiona, a u okviru akcije, ostvarena je značajna međunarodna saradnja. U interesu istrage, tužilaštvo u ovom trenutku ne može saopštiti više detalja, a više informacija biće dostupno u narednim danima – dodato je u saopštenju Tužilaštva.

"Glas Srpske" saznaje da se uhapšeni mogu dovesti u vezu sa hapšenjima u ranijim akcijama "Storidž 2" i "Transporter". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana