Детаљи акције "Сториџ 2": Прекинуто кријумчарење дроге, оружја и миграната, полиција трага за још 6 особа

Небојша Томашевић
Детаљи акције "Сториџ 2": Прекинуто кријумчарење дроге, оружја и миграната, полиција трага за још 6 особа

БАЊАЛУКА - Полиција је у акцији "Сториџ 2", у којој је ухапшено 19 особа, открила импровизовану лабораторију за узгој и производњу марихуане, а заплијењено је око 70.000 КМ и 1.850 евра, потврђено је "Гласу Српске".

Током акције претресено је 50 локација на подручју Бањалуке, Градишке, Бијељине, Добоја и Новог Града, а осим новца заплијењене су четири пушке, два пиштоља, два возила, мобилни телефони те таблет и више меморијских уређаја.Како је саопштио МУП РС нађена је полуаутоматска као и три аутоматске пушке, одређена количина муниције.

У акцији су, осим припадника Полиције Српске учествовали и припадници Агенције за истраге и заштиту СИПА који су ухапсили осам осумњичених.

Директор Полиције Српске Синиша Кострешевић казао је да је овом акцијом разбијена организована група која је са подручја југоисточне Европе преко БиХ, према Европској унији кримјумчарила велике количине опојних дрога, оружја а бавила се и кријумчарењем миграната на подручју Европске уније. Истакао је да је акција  обухвата 25 лица, од којих шест лица још увијек није под контролом.

Незванично сазнајемо да су у акцији ухапшени суспендовани полицајац из Градишке Драган Гавриловић (41) те његови суграђани Александар Витез (47), Филип Муњеран (30) Горан Гвозден (39), Дражен Каран (48), Драгослав Радаковић (58), Дарко Вујић (50), Костадин Балабан (29), Вељко Угреновић, Саво Драгишић (35 ), Никола Илишевић (41), Младен Грбић (43), Саша Видовић ( 31) и Горан Видовић (56), те отац и син Радослав (65)  и Саша Наранчић ( 38 ) из Српца. У Бањалуци је слободе лишен Небојша Тојагић (41), а у Лакташима Радивоје Лекић ( 34), а ухапшен је и Дарио Ташков (33 ) из Новог Града. Према информацијама из истраге, осумњичени су дрогу кријумчарили из Албаније и Црне Горе у БиХ, а затим даље у земље Европске уније.

Како сазнајемо, акцијом су обухваћени и Миливоје Ловреновић за којим је расписана потјерница за убиство Славише Стојановића, као и Душан Ловреновић, Предраг Петковић, Јовица Грујић, Дарио Јекић, Владица Павловић и Предраг Станишљевић.

Извор близак истрази је рекао да је акција "Сториџ 2" изведена на основу информација прикупљених током акције "Транспортер" у којој су заплијењена 303 килгорама сканка и 56 килограма кокаина та на основу дешифровања комуникације криминалних група путем апликације "Скај ".

Из Министарства унутрашњих послова Републике Српске саопштено је да акција изведена по наредби Тужилаштва БиХ.

- Осумњиченима се на терет ставља  организовани криминалитет и неовлашћени промет опојних дрога, неовлашћен промет оружјем и  војном опремом и кривично дјело кријумчарење људи - рекла је начелник Одјељења за односе с јавношћу МУП-а РС Мирна Миљановић.

Из Тужилаштва БиХ је саопштено да ухапшене терете за међународно кријумчарење дроге и оружја.

- Припадници групе су дјеловали у више земаља и комуницирали заштићеним апликацијама. Теретимо их да су дужи период кријумчарили  дрогу из Албаније и Црне Горе у БиХ, а потом за Хрватску, Словенију, Мађарску и Њемачку - саопштено је из Тужилаштва БиХ.

У акцији „Сториџ 1“, прије годину је заплијењено 460 килограма сканка спремног за даљу продају. Дрога је пронађена у једном помоћном објекту на подручју Градишке, а истрагом је утврђено да власник, који иначе ради у иностранству, није знао шта му се дешава у завичају, и то у његовој имовини. Вриједност те заплијењене дроге је процијењена на 800.000 евра. Међутим, чим би прешла границу с Хрватском и угледала ЕУ, вриједност је скочила на готово дупло већи износ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана