Detalji akcije "Storidž 2": Prekinuto krijumčarenje droge, oružja i migranata, policija traga za još 6 osoba

Nebojša Tomašević
Detalji akcije "Storidž 2": Prekinuto krijumčarenje droge, oružja i migranata, policija traga za još 6 osoba

BANjALUKA - Policija je u akciji "Storidž 2", u kojoj je uhapšeno 19 osoba, otkrila improvizovanu laboratoriju za uzgoj i proizvodnju marihuane, a zaplijenjeno je oko 70.000 KM i 1.850 evra, potvrđeno je "Glasu Srpske".

Tokom akcije pretreseno je 50 lokacija na području Banjaluke, Gradiške, Bijeljine, Doboja i Novog Grada, a osim novca zaplijenjene su četiri puške, dva pištolja, dva vozila, mobilni telefoni te tablet i više memorijskih uređaja.Kako je saopštio MUP RS nađena je poluautomatska kao i tri automatske puške, određena količina municije.

U akciji su, osim pripadnika Policije Srpske učestvovali i pripadnici Agencije za istrage i zaštitu SIPA koji su uhapsili osam osumnjičenih.

Direktor Policije Srpske Siniša Kostrešević kazao je da je ovom akcijom razbijena organizovana grupa koja je sa područja jugoistočne Evrope preko BiH, prema Evropskoj uniji krimjumčarila velike količine opojnih droga, oružja a bavila se i krijumčarenjem migranata na području Evropske unije. Istakao je da je akcija  obuhvata 25 lica, od kojih šest lica još uvijek nije pod kontrolom.

Nezvanično saznajemo da su u akciji uhapšeni suspendovani policajac iz Gradiške Dragan Gavrilović (41) te njegovi sugrađani Aleksandar Vitez (47), Filip Munjeran (30) Goran Gvozden (39), Dražen Karan (48), Dragoslav Radaković (58), Darko Vujić (50), Kostadin Balaban (29), Veljko Ugrenović, Savo Dragišić (35 ), Nikola Ilišević (41), Mladen Grbić (43), Saša Vidović ( 31) i Goran Vidović (56), te otac i sin Radoslav (65)  i Saša Narančić ( 38 ) iz Srpca. U Banjaluci je slobode lišen Nebojša Tojagić (41), a u Laktašima Radivoje Lekić ( 34), a uhapšen je i Dario Taškov (33 ) iz Novog Grada. Prema informacijama iz istrage, osumnjičeni su drogu krijumčarili iz Albanije i Crne Gore u BiH, a zatim dalje u zemlje Evropske unije.

Kako saznajemo, akcijom su obuhvaćeni i Milivoje Lovrenović za kojim je raspisana potjernica za ubistvo Slaviše Stojanovića, kao i Dušan Lovrenović, Predrag Petković, Jovica Grujić, Dario Jekić, Vladica Pavlović i Predrag Stanišljević.

Izvor blizak istrazi je rekao da je akcija "Storidž 2" izvedena na osnovu informacija prikupljenih tokom akcije "Transporter" u kojoj su zaplijenjena 303 kilgorama skanka i 56 kilograma kokaina ta na osnovu dešifrovanja komunikacije kriminalnih grupa putem aplikacije "Skaj ".

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske saopšteno je da akcija izvedena po naredbi Tužilaštva BiH.

- Osumnjičenima se na teret stavlja  organizovani kriminalitet i neovlašćeni promet opojnih droga, neovlašćen promet oružjem i  vojnom opremom i krivično djelo krijumčarenje ljudi - rekla je načelnik Odjeljenja za odnose s javnošću MUP-a RS Mirna Miljanović.

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da uhapšene terete za međunarodno krijumčarenje droge i oružja.

- Pripadnici grupe su djelovali u više zemalja i komunicirali zaštićenim aplikacijama. Teretimo ih da su duži period krijumčarili  drogu iz Albanije i Crne Gore u BiH, a potom za Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Njemačku - saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

U akciji „Storidž 1“, prije godinu je zaplijenjeno 460 kilograma skanka spremnog za dalju prodaju. Droga je pronađena u jednom pomoćnom objektu na području Gradiške, a istragom je utvrđeno da vlasnik, koji inače radi u inostranstvu, nije znao šta mu se dešava u zavičaju, i to u njegovoj imovini. Vrijednost te zaplijenjene droge je procijenjena na 800.000 evra. Međutim, čim bi prešla granicu s Hrvatskom i ugledala EU, vrijednost je skočila na gotovo duplo veći iznos.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana