Tužilaštvo traži oštriju kaznu za Marka Čolića zbog pokušaja ubistva novinara

N.T.
Tužilaštvo traži oštriju kaznu za Marka Čolića zbog pokušaja ubistva novinara

BANjALUKA - Republički tužilac Branko Mitrović zatražio je od vijeća Vrhovnog suda Republike Srpske da oštrije kazni boksera Marka Čolića (32) iz Banjaluke, koji je osuđen na četiri godine zatvora zbog pokušaja ubistva novinara Televizije BN i portala „Gerila.info“ Vladimira Kovačevića (37), dok branilac osuđenog advokat Gordan Jovišević traži oslobađajuću presudu ili novo suđenje.

- Sud je izrekao kaznu ispod zakonskog minimuma, a nije dovoljno obrazložio razloge za to. Smatramo da je za tako  malu kaznu neophodno da postoji niz posebno olakšavajućih okolnosti što u ovom slučaju nije tako. Prvostepeni sud je ovakvom kaznom prekšio zakon - rekao je tužilac Mitrović. Istakao je da traži da Čoliću bude izrečena zatvorska kazna u dužem trajanju.

Branilac optuženog, advokat Jovišević, kazao je da nije dokazano da je njegov klijent počinio krivično djelo te da je presuda donesena i na nezakonitim dokazima.

- Optuženi je proživio pakao i morao je da ranije ode na izdržavanje kazne jer nije mogao da trpi pritvor. Tražim da se presuda Okružnog suda u Banjaluci preinači i Čolić oslobodi ili da se predmet vrati na novo suđenje. Ako sud ukine presudu i vrati na novo suđenje predlažem da prekine izdržavanje zatvorske kazne optuženom - kazao je Jovišević.

Istakao je da su u ovom slučaju tokom suđenja i istrage počinjene brojne povrede odredaba Zakona o krivičnom postupku.

- Član sduskog vijeća Olga Pantić nije mogla da učestvuje u suđenju jer je učestovala u donošenju rješenja o produženju pritvora. Sumnjivo je kako je sporna teleskopska palica, s kojom je navodno počinjen zločin pronađena. Prilikom uviđaja nakon što se događaj desio 26. jula 2018. godine ona nije nađena. Tek  sutradan neko je pozvao radnika firme za čišćenje koji ju je našao. Pitamo se kako se ona našla na tom mjestu - kazao je Jovišević.

Dodao je da si DNK analiza i prikupljanje tragova urađeni nezakonito i da je izreka presude nerazumljiva.

Čolić je osuđen na osnovu optužbi da je 26. avgusta 2018 godine, zajedno sa Nedeljkom Dukićem (28) iz Kneževa, pokušao da ubije novinara Kovačevića. Prema presudi oni su ga brutalno pretukli teleskopskim palicama  po glavi i tijelu ispred njegove zgrade u banjalučkom naselju Obilićevo. Dukić je nakon tog zločina pobjegao, a policiji se predao u novembru prošle godine i nalazi se u pritvoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana