Istraga protiv uhapšenih u akciji “Unikat”: Uzgajivači skanka u septembru na optuženičkoj klupi

Nebojša Tomašević
Istraga protiv uhapšenih u akciji “Unikat”: Uzgajivači skanka u septembru na optuženičkoj klupi

Banjaluka - Četvorica uzgajivača narkotika koji su pali u akciji “Unikat”, tokom koje su otkrivene dvije laboratorije sa oko 1.000 stabljika marihuane, u septembru bi se mogli naći na optuženičkoj klupi, saznaje “Glas Srpske”.

Istraga u ovom slučaju vodi se protiv Banjalučana Sanela Šeranića (32) i Nenada Dragišića (30), te Danijela Trninića (36) iz Hrvatske Kostajnice, kojima je nedavno produžen pritvor, i Deana Đajića (29) iz Banjaluke koji se brani sa slobode.

Izvor blizak pravosuđu pojasnio je da je banjalučko Okružno tužilaštvo u ovom slučaju prikupilo sve dokaze, te je ostalo samo da bude izvještačena oduzeta droga.

- Vještačenje bi trebalo da bude završeno do polovine septembra, nakon čega će nadležni tužilac najvjerovatnije podići optužnicu - kazao je naš izvor.

Pomenuta četvorka pala je polovinom jula kada su otkrivene dvije laboratorije za uzgoj narkotika. Jedna je pronađena u stanu koji je navodno koristio Šeranić, koga terete da je bio vođa organizovane kriminalne grupe, a druga je otkrivena u velikoj napuštenoj hali u naselju Trn kod Laktaša. Policija je u te dvije hale pronašla između 900 i 1.000 stabljika modifikovane marihuane skank. Izvor blizak istrazi je pojasnio da su “usjevi” već bili dozreli i spremni za branje kada ih je policija otkrila.

- Stabljike su bile visine od nekoliko centimetara do više od metra. Pojedine su bile teške i po nekoliko kilograma. Od njih se mogla dobiti velika količina sasušene marihuane. Vrijednost droge nije procijenjena, jer se radi o svježim biljkama koje gube dio težine sušenjem. Prema riječima stručnjaka iz oblasti narkotika, od jedne veće stabljike, zavisno od težine, može se dobiti od kilogram do dva suve droge, pa se procjenjuje da je od zaplijenjenih stabljika mogla da bude proizvedena tona narkotika - pojasnio je izvor blizak istrazi.

Osim droge, policija je od uhapšenih oduzela i oko 70.000 KM u raznim valutama, a pretpostavlja se da je to novac zarađen krivičnim djelima. Prilikom pretresa stana koji je koristio Šeranić pronađena je i automatska puška, pištolj, eksploziv i falsifikovana dokumenta.

Akcijom “Unikat” razbijena je međunarodna organizovana kriminalna grupa švercera narkotika. Dragišić i Šeranić su odranije poznati policiji kao počinioci krivičnih djela, a dovođeni su u vezu i sa švercom droge u Evropi.

Pritvor

Banjalučki Okružni sud je na zahtjev Okružnog tužilaštva u Banjaluci za još dva mjeseca produžio pritvor Sanelu Šeraniću, Nenadu Dragišiću i Danijelu Trniniću. Oni se nalaze iza rešetaka od 14. jula, a zajedno s njima zbog šverca droge iza brave je 23 dana proveo Dean Đajić. On je u pritvoru bio od 15. jula do 8. avgusta, kada je pušten jer su prestali razlozi za njegovo zadržavanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana