Истрага против ухапшених у акцији “Уникат”: Узгајивачи сканка у септембру на оптуженичкој клупи

Небојша Томашевић
Истрага против ухапшених у акцији “Уникат”: Узгајивачи сканка у септембру на оптуженичкој клупи

Бањалука - Четворица узгајивача наркотика који су пали у акцији “Уникат”, током које су откривене двије лабораторије са око 1.000 стабљика марихуане, у септембру би се могли наћи на оптуженичкој клупи, сазнаје “Глас Српске”.

Истрага у овом случају води се против Бањалучана Санела Шеранића (32) и Ненада Драгишића (30), те Данијела Трнинића (36) из Хрватске Костајнице, којима је недавно продужен притвор, и Деана Ђајића (29) из Бањалуке који се брани са слободе.

Извор близак правосуђу појаснио је да је бањалучко Окружно тужилаштво у овом случају прикупило све доказе, те је остало само да буде извјештачена одузета дрога.

- Вјештачење би требало да буде завршено до половине септембра, након чега ће надлежни тужилац највјероватније подићи оптужницу - казао је наш извор.

Поменута четворка пала је половином јула када су откривене двије лабораторије за узгој наркотика. Једна је пронађена у стану који је наводно користио Шеранић, кога терете да је био вођа организоване криминалне групе, а друга је откривена у великој напуштеној хали у насељу Трн код Лакташа. Полиција је у те двије хале пронашла између 900 и 1.000 стабљика модификоване марихуане сканк. Извор близак истрази је појаснио да су “усјеви” већ били дозрели и спремни за брање када их је полиција открила.

- Стабљике су биле висине од неколико центиметара до више од метра. Поједине су биле тешке и по неколико килограма. Од њих се могла добити велика количина сасушене марихуане. Вриједност дроге није процијењена, јер се ради о свјежим биљкама које губе дио тежине сушењем. Према ријечима стручњака из области наркотика, од једне веће стабљике, зависно од тежине, може се добити од килограм до два суве дроге, па се процјењује да је од заплијењених стабљика могла да буде произведена тона наркотика - појаснио је извор близак истрази.

Осим дроге, полиција је од ухапшених одузела и око 70.000 КМ у разним валутама, а претпоставља се да је то новац зарађен кривичним дјелима. Приликом претреса стана који је користио Шеранић пронађена је и аутоматска пушка, пиштољ, експлозив и фалсификована документа.

Акцијом “Уникат” разбијена је међународна организована криминална група шверцера наркотика. Драгишић и Шеранић су одраније познати полицији као починиоци кривичних дјела, а довођени су у везу и са шверцом дроге у Европи.

Притвор

Бањалучки Окружни суд је на захтјев Окружног тужилаштва у Бањалуци за још два мјесеца продужио притвор Санелу Шеранићу, Ненаду Драгишићу и Данијелу Трнинићу. Они се налазе иза решетака од 14. јула, а заједно с њима због шверца дроге иза браве је 23 дана провео Деан Ђајић. Он је у притвору био од 15. јула до 8. августа, када је пуштен јер су престали разлози за његово задржавање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана