Zoranovi kilovati ugasili bakinu petrolejku

Ratomir Mijanović
Zoranovi kilovati ugasili bakinu petrolejku

Bileća - Kada su novinari pitali jednog umnog Hercegovca “odakle ste vi tako pametni”, a on odgovorio “e da vi znate koliko je još pametnih Hercegovaca za ovcama, po brdima”, oni su se nasmijali, a istina je tako blizu.

I to je tako odvajkada. Rijetko ko više čuva ovce, ali istočna Hercegovina je nepresušni majdan umnih i mudrih mladih ljudi. Mladih koji kriju neslućene mogućnosti, a jedan od njih je i Bilećanin Zoran Samardžić.

Dok su za mnoge matematika, fizika i prirodne nauke pravi bauk, Zoran, koji ima svega 21 godinu, prirodno je nadaren za to. Ovaj mladić je prije dvije godine uspio da bez ičije pomoći, na rijeci Bregavi u berkovićkom selu Do napravi mini-hidrocentralu, koja i danas proizvodi električnu energiju. Tako je postao najmlađi inovator u istočnoj Hercegovini.

Sklonost ka fizici i prirodnim naukama Zoran je počeo da ispoljava još u ranom djetinjstvu. Kako kaže i prije nego što je bio svjestan primjenjivao je neke zakonitosti iz fizike, a ljubav prema ovoj nauci održao je i danas.

- Posebnu pažnju mi privlače oblasti električne energije i magnetnog polja - kaže Zoran.

S obzirom na to da je često odlazio kod bake u posjetu u selo Do, koje je do tada imalo česte prekide snabdijevanja strujom, ideja za konstruisanje mini-hidrocentrale na rijeci Bregavi javila se spontano.

Kaže da je polovinom prošlog vijeka njegov djed imao mini-hidrocentralu na toj rijeci, ali, nažalost, od toga Zoran nije zatekao ni skicu. To ga nije obeshrabrilo, pa je bio odlučan u namjeri da svoju ideju sprovede u djelo.

- Često sam boravio kod bake na obali prelijepe Bregave. Divio se njenoj ljepoti, snazi i energiji koju rasipa zato što nije usmjerena, kanalisana, stavljena u funkciju. Struje nestaje, a Bregava energiju valja u slapovima. Gledao sam baku kako uz svjetlo petrolejke sprema večeru, namiruje stoku, siri sir i kuva, a nepresušan izvor energije teče pored kuće. Znao sam da moram nešto uraditi - priča Zoran.

U trećem razredu srednje škole, bez ičije pomoći ili bilo kakve sugestije, otkrio je da elektromotor može proizvoditi struju kad mu se dovede snaga.

- Krenuo sam u pripremu projekta mini-hidrocentrale. Na početku o tome nisam nikom ništa pričao. Trebalo je to sve dobro osmisliti, isplanirati, proračunati. A tu je bila i matura i sve što ide uz nju. Jurio sam odličan uspjeh da bih lakše nastavio školovanje. Upornost, vizija, vjera i volja, vođeni ljubavlju sve prepreke savladavaju. Tako je i bilo. Dao sam svoj mali, skromni doprinos obilježavanju 160 godina od rođenja našeg genijalnog naučnika Nikole Tesle puštajući u rad moju mini-centralu na njegov rođendan prije dvije godine - s osmijehom se prisjeća Zoran svog inovatorskog poduhvata.

Student

Zoran Samardžić je i uspješan student Fakulteta za proizvodnju i menadžment - smjer industrijsko inženjerstvo za energetiku u Trebinju. Ovaj mladić je uspio da ostvari neke tehničke inovacije za koje je mnogima trebala velika logistika i novac, a on je to završio sam i nagovijestio neslućene mogućnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana