Žene i trudnice na pregled putuju kilometrima

Milijana Latinović
Žene i trudnice na pregled putuju kilometrima

Banjaluka - Žene i trudnice u malim sredinama u Republici Srpskoj prinuđene su da putuju kilometrima u susjedne opštine i satima čekaju u redu kako bi obavile ginekološki pregled, jer u pojedinim domovima zdravlja ginekolog ne dolazi već godinama, a nema ni privatnih ambulanti.

Šipovljanka Draženka S. kaže da već godinama u Domu zdravlja u Šipovu nema ginekologa, pa žene i po kiši i po suncu putuju kilometrima na  preglede.

- Trudnicama je najteže. Sjećam se da je osamdesetih godina ginekolog radio svaki dan i bilo nam je mnogo lakše, a sada i kad je nešto hitno, ljekara nema. Čini mi se da je sve to uticalo i na svijest žena da manje vode računa o svom zdravlju, pa kod ginekologa idu tek u trudnoći ili u slučaju većih problema - ispričala je ona.

Direktorica Doma zdravlja u Šipovu Gordana Kuprešak potvrdila je da ginekolog u toj zdravstvenoj ustanovi ne radi već godinama, te da je takvo stanje zatekla u maju prošle godine kada je došla na mjesto direktora.

- Taj problem smo premostili tako da naše pacijentkinje na preglede odlaze u Dom zdravlja Mrkonjić Grad, koji nam je geografski najbliži, iako ni tamo nemaju zaposlenog ginekologa, već ljekar dolazi iz Univerzitetskog kliničkog centra Banjaluka tri puta sedmično - pojasnila je Kuprešak za “Glas Srpske” i dodala da je problem i to što se na pregled dugo čeka.

Ona je dodala da je svjesna koliko je ženama nezgodno da kilometrima putuju i čekaju na pregled, posebno trudnicama, te da nastoji u skladu sa svojim mogućnostima naći prihvatljivije rješenje.

- Zalažem se za to da jedan ljekar dolazi kod nas makar jednom sedmično. To bi mnogo olakšalo našim pacijentkinjama - dodala je Kuprešak.

Na ginekološke preglede u Dom zdravlja “Dr Jovan Rašković” u Mrkonjić Gradu odlazi 8.215 žena iz te opštine, te susjednih Šipova i Ribnika.

- Trudnice se primaju odmah, dok žene koje dolaze na redovne preglede čekaju oko mjesec - rekli su u toj zdravstvenoj ustanovi i dodali da stalno zaposlenog ginekologa nemaju od 2015. godine.

Kako saznajemo, ginekolog već dvije godine ne dolazi ni u Dom zdravlja “Sveti Sava” u Oštroj Luci, pa mještanke iz te opštine na preglede putuju u Prijedor. Sličnu sudbinu dijele i pripadnice ljepšeg pola u Vlasenici, jer ni u tamošnjem Domu zdravlja godinama nema ginekologa, a prema riječima direktorice te zdravstvene ustanove Jagode Petrović, neće u skorije vrijeme ni raspisivati konkurs za zapošljavanje ljekara.

- Ginekolog iz Bolnice u Zvorniku dolazi četiri do pet puta mjesečno i smatram da je to sasvim dovoljno - rekla je Petrovićeva.

Načelnik Odjeljenja ginekologije u Bolnici u Istočnom Sarajevu Siniša Zubić kaže za “Glas Srpske” da se svijest žena o ginekološkom zdravlju mora podići na viši nivo.

- Mnoge žene ne idu redovno na preglede i često se jave tek kada imaju određene probleme, a tada, nažalost bude kasno. Procenat izlječenja karcinoma grlića materice je izuzetno veliki kada se otkrije na vrijeme - rekao je Zubić i dodao da bi idealno bilo kada bi svaki dom zdravlja imao ginekologa i u prvoj i u drugoj smjeni.

Fond zdravstva

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS ističu da su među prvima u regionu počeli da sarađuje sa privatnim zdravstvenim ustanovama u cilju njihovog integrisanja u zdravstveni sistem, kako bi osiguranicima poboljšali dostupnost usluga i kako bi pacijenti iz svih područja Srpske imali istu zdravstvenu zaštitu.

- Konkretno, kada je u pitanju ginekologija, osim sa domovima zdravlja u Srpskoj imamo potpisane ugovore i sa 15 privatnih zdravstvenih ustanova koje pružaju usluge iz oblasti ginekologije - naveli su u Fondu zdravstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana