Za zapošljavanje 4.600 lica 15,7 miliona KM

A. J. R.
Za zapošljavanje 4.600 lica 15,7 miliona KM

Banjaluka - Zavod za zapošljavanje RS trebalo bi da u utorak raspiše javni poziv za sedam projekata zapošljavanja i samozapošljavanja u vrijednosti od 15,7 miliona KM kojima će biti obezbijeđen posao za 4.600 lica.

Akcionim planom zapošljavanja za ovu godinu Zavod je pripremio projekte koji se odnose na zapošljavanje pripravnika sa visokom stručnom spremom, zatim program podrške za zapošljavanje i samozapošljavanje nezaposlene djece poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i boraca Vojske Srpske. Pomenutim planom predviđeno je i zapošljavanje u privredi isplatom podsticaja u visini uplaćenih poreza i doprinosa, te program obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije za potrebe poslodavaca. Podršku pri zapošljavanju dobiće i Romi, kao i ciljne kategorije u privredi, a tu je i program razvoja preduzetništva, čija je realizacija započela prošle godine uz podršku Vlade Srbije.

Direktor Zavoda za zapošljavanja RS Miroslav Vujičić istakao je da će sredstvima za zapošljavanje i samozapošljavanje, u iznosu od 15,7 miliona KM, pridodati i novac Fonda za profesionalnu rehabilitaciju, čime će cifra za projekte premašiti 16 miliona KM.

- Zavod za zapošljavanje lani je ostvario suficit u vrijednosti od 6,7 miliona KM i taj novac ćemo takođe usmjeriti u zapošljavanje, tako da ćemo ove godine ukupno realizovati oko 22,4 miliona KM za zapošljavanje, čime će biti obezbijeđen posao za 6.000 radnika - rekao je Vujičić i dodao da će javni poziv biti objavljen u dnevnom listu  “Glas Srpske”, te pozvao poslodavce da apliciraju za sredstva i zaposle radnike.

Pomoćnica ministra rada i boračko-invalidske zaštite RS Mira Vasić rekla je da je za zapošljavanje u ovoj godini iz budžeta Srpske i Zavoda predviđeno 16,12 miliona KM.

- Prvi put programom zapošljavanja obuhvaćene su žene žrtve rata, žene žrtve porodičnog nasilja, žene iz ruralnih područja, djeca štićenici domova za nezbrinutu djecu koja su završila srednju školu, te nezaposleni stariji od 40 godina - dodala je Vasićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana