Za medicinare nema predaha, kontrole stvorile gužve

Jana Kezić
Za medicinare nema predaha, kontrole stvorile gužve

BANjALUKA - Iako se epidemiološka situacija u Srpskoj znatno poboljšala za medicinare nema predaha jer su se pacijenti vratili redovnim kontrolama koje su zbog straha od zaraze koronom izbjegavali u proteklom periodu.

Da su redovi ispred ambulanti proteklih dana svakodnevna slika potvrđuju u pojedinim zdravstvenim ustanovama, a neke su kako bi smanjili gužve uveli rad i u poslijepodnevnim časovima.

Direktor bolnice u Trebinju Nedeljko Lambeta rekao je za “Glas Srpske” da su trenutne velike gužve nastale zbog toga što ljudi iz straha ili nekog drugog razloga nisu dolazili kod ljekara u prethodnom periodu.

- Doktori su u nekim periodima bili spriječeni da obavljaju redovne preglede jer je bilo mnogo “kovid” pacijenata. U određenom periodu skoro 75 odsto naših doktora specijalista bilo je uključeno u rad “kovid” odjeljenja, a sva odjeljenja osim hirurgije bila su pretvorena u “kovid” - rekao je Lambeta i dodao da na “kovid” odjeljenju trenutno imaju samo jednu osobu.

Svi oni koji nisu bili na redovnim pregledima u proteklom periodu, kako kaže, sada dolaze na kontrole, što jednim dijelom stvara pritisak na doktore i na kompletno osoblje.

 - Zbog cjelokupne situacije i kako građani ne bi čekali dugo odlučili smo da ambulante rade i u popodnevnim časovima - rekao je Lambeta.

Slično je i u zvorničkoj bolnici čiji direktor Ivan Popović kaže da je evidentan veliki priliv pacijenata koji su redovne procedure odlagali zbog pandemije.

- Nažalost, dolaze nam pacijenti koji su već “zapušteni” i dolaze kada je bolest veoma uznapredovala - rekao je Popović za “Glas”.

Objasnio je da zbog velikog broja pacijenata kojima su potrebne usluge snimanja magnetnom rezonancom, u zvorničkoj bolnici postoji lista čekanja do petnaestak dana, osim za hitne slučajeve.

Direktor bolnice u Gradišci Rajko Dodik kaže da su se vratili u normalan režim rada, a čeka se na pojedine preglede na koje se čekalo i prije pandemije.

- Gužve su na nekim dijagnostičkim procedurama, ali su one bile i prije korone a biće i poslije zbog nedovoljno kadra. Riječ je o usko specijalističkim pregledima, poput ultrazvuka srca - rekao je Dodik i dodao da je povećan broj operativnih zahvata.

Pomoćnik direktora za medicinske poslove u Bolnici “Sveti Vračevi” Bijeljina Mikajlo Lazić kaže da su tokom pandemije na raspolaganju bile dvije “kovid” bolnice te im je takva organizacija rada omogućila nesmetan rad sa pacijentima.

- Inače, u ovom periodu godine u Semberiji se zbog povećanog obima poljoprivrednih radova bilježi nešto veći broj povreda. Ovom prilikom apelujemo na sve da budu oprezniji prilikom rukovanja poljoprivrednim mašinama, te da koriste zaštitnu opremu - rekao je Lazić.

Posjete

U bijeljinskoj i zvorničkoj bolnici od danas su ponovo dopuštene posjete pacijentima, uz poštovanje preporučenih epidemioloških mjera.

- Posjete će biti omogućene uz obavezno nošenje maski, svakog radnog dana od 14 do 15 časova, prema sedmičnom rasporedu za odjeljenja, dok vikendom neće biti dozvoljene - naveli su iz bolnice “Sveti Vračevi”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana